DISTRIBUIȚI

De astăzi, la tribuna oficială a Stadionului ”Dan Păltinișanu” poate fi vizitată expoziția omagială ”La revedere, El Monumental”, făcută înainte de demolarea arenei. Sunt expuse imagini,echipamente, câteva fanioane, un sombrero mexican, dar și o armură de cavaler de la amicalul memorabil cu Juventus Torino.

Fanii din asociația Druckeria au făcut expoziția. ”Am încercat să aducem într-un mod cât mai fain, într-un timp cât mai scurt materiale de colecții, fotografii de colecție, obiecte pe care le aveam sau pe care le-am găsit acum. Nimic nu a fost greu, pentru că oamenii au răspuns imediat pozitiv la chemare noastră. Cel mai valoros obiect e fanionul din meciul cu Celtic. L-am primit de la Dănuț Păltinișanu. L-a păstrat de la tatăl lui și cred că e cel mai valoros obiect, alături de tricoul tatălui lui și medalia de la cupă”, a precizat Sebastian Novovic, președintele Druckeriei.

Fanionul lui Celtic avea sub el un obiect interesant șia tipic. Este vorba de un sombrero mexican veritabil, adus de Dan Păltinișanu de la Universiada din Mexic, din 1979. De la intrare, după câteva mesaje ce lămuresc vizitatorul, apare o armură de cavaler. Originală, de la amicalul din 2005, cu Juventus Torino, din vremuri când Timișoara era o forță a fotbalului românesc. ”Cavalerul l-a făcut Rică Scorobete. E cavalerul care a fost la meciul cu Juventus, pe cal, și l-am scos și pe el la aer. E originalul, a stat pe Brâncoveanu la o casă, la Rică”, a povestit Novovic. Alte fanioane de cluburi mari sunt de la Lokomotive Leipzig sau West Ham Uited.

La venirsaj au venit și fotbaliști din generații vechi. Veterani ca Aurel Șunda sau Petru Tică Andreaș, care și-a amintit de vremurile de glorie de după Revoluție. Am sărit gardul, de fapt, am trecut prin gard. Eram la pitici la CFR și nu aveam bani de bilet. N-am visat că apoi vor ajunge alții să sară la mine… La un meci cu Aurul Brad, când am ieșit la încălzire, erau deja 30.000, cu o oră înainte. Apoi au fost 40.000. Astăzi lumea nu mai știe ce înseamnă Bradul, dacă e ansamblu artistic sau orașul Brad. Dacă se face stadion automat trebuie și echipă! Lumea e dornică! Nu se poate, galeria lui Poli! Când veneam mândru din Mehala, pe aici, printre căminele studențești, toată lumea era la geam. Toată lumea era în galeria lui Poli”, a rememorat Andreaș.

Din generația mai tânără au venit Octavian Drăghici, încă activ, sau Srgian Luchin, retras. Deși tatăl l-a vrut fan al stelei Roșii Belgrad, a avut o altă „iubire”. ”Tata m-a adus la un Poli – FC Bihor și atunci m-am îndrăgostit de echipa aceasta. Eu mi-am îndeplinit visul, am reușit să să joc pentru echipă, să calc pe acest stadion. Îmi doresc ca într-o perioadă cât mai scurtă să revedem în acest loc un nou stadion cu standarde moderne. Cu siguranță va fi un moment special pentru noi toți, pentru locuitorii din Timișoara și nu numai, pentru toți din județ și toți bănățenii. Eu am așteptat mulți ani și tot am așteptat. An de an am speram și într-adevăr au trecut mulți ani până să ajunge în punctul acesta. Eu sper să nu așteptăm la fel de mult până la finalizarea construcției”, a precizat Luchin.

în viitor, fanii vor să facă și un muzeu. ”Asta ne dorim. Cumva, e un episod-pilot, să ne demonstrăm nouă dacă putem să facem și de ce am mai avea nevoie ca să facem un muzeu parmanent. Acesta e obiectivul nostru”,  a mai precizat Sebastian Novovic. Între timp, licitațiile pentru demolarea arenei și ridicarea celei noi sunt în derulare.

Expoziția va fi deschisă patru zile pe săptămână, cu intrare liberă, până la 15 decembrie. Miercurea, între orele 10-14, joi și vineri, între orele 14-18, interval orar valabil și pentru zilele de duminică.

LĂSAȚI UN MESAJ