Protestul angajaților și patronilor din sectorul Horeca a avut ecou astăzi și la Timișoara. Zeci de persoane au protestat la ora 12 în Piața Unirii pentru că restaurantele și cafenele continuă să fie închise în loclaitățile cu indice de infectare peste 3 la mie. Oamenii au ajuns la capătul puterilor, sătui să trăiască din ajutor de stat, iar patronii se tem că vor închide afacerile. 

Angajații din domeniu sunt nevoiți să facă livrări, dar unii au ajuns să se angajeze și zilieri în contrucții! ”Sunt 1400-1500 de lei din care trebuie să-mi plătesc o chirie. Majoritatea din acest domeniu stau cu chirie. Înțeleg că virisul acesta e pe bune și e normal să fie închis, dar nu e normal față de alte activități. Noi să fim închiși. Mergeți la mall, supermarketurile. Sălile de fitness. Ok, e bine să faci sport, dar dar ați văzut ce e prin săile de sport? La restaurante am respectat cât de cât distanțarea. Ce diferență e între niște oameni care doar stau într-un loc, la distanță de 4-5 metri unul de altul. La foodcourt în mall sunt zeci de persoane care stau la jumătate de metru unii de alții. Nu cred că rezolvăm, pentru că cei care ne conduc sunt incompetenți. Fac lucrurile fără cap. Sfidează orice logică. În alte țări sunt închise și retaurantele, dar acolo e închis tot. Închizi restaurantele, omori economia și în alte domeni…uitați-vă ce e la munte. Sunt mii de persoane care sfidează orice regulă. Pe noi ne închizi și pe alții îi lași să-și facă de cap. Unii s-au angajat la delivery, alții în construcții. Fac ceva să supravețuiască, pentru că în momentul acesta, supraviețuiești!”, a declarat un angajat prezent la protest.

Cei din domeniu estimează că în 2020 au avut pierderi de 3 miliarde de lei! Și cei care dețin astfel de afaceri sunt la fel de descumpăniți ca și angajații și spun că indiferent de rata de infectare, și spațiile închise ar trebui deschise la 30% din capacitate. ”E greu nu numai pentru noi, cred că pentru toată p,aneta până la urmă. Din păcate, noi, ca și-n alte țări, suntem o industrie foarte restricționată. Nu știu pe ce bază științiică sau de ce Guvernul a decis că noi trebuie să fim închiși la 3/1000, pentru că nu e corect! Mergem al sălile de fitness, la mall, la magazine. Nu se păstrează nicio distanțare. Iar dacă industria noastră ar fi deschisă, măcar cu 30% să funcțonăm, indiferent de cât e procentul acela de rată de infectare, cred că ar fi corect și pentru o parte și alta să fie deschis. Oamenii ar avea locuri de muncă, nu ar fi disperați că se face dimineață și nu au unde să meargă. Acest sentiment e groaznic”, a declarat patroana unui restaurant in Timișoara.

Cu ocazia protestului a reieșit la suprafață și o revendicare de la începutul campaniei de vaccinare, și anume, includerea angajaților din Horeca la categoriile de risc pentru etapa a doua. ”Dacă suntem considerați că noi Horeca infectăm România, de ce nu suntem printre cei care ar trebui să fim vaccinați primii? Credeți că noi nu ne gândim la angajații noștri. Cred că suntem cea mai controlată industria din puncutl acesta de vedere. Suntem la vedere. De la intrare v-am așteptat cu atâtea afișe, cu toate că știați c eaveți de făcut, cu atâția dezinfectanți și la masă, și la intrare, și la ieșire și la toalete. Nu e corect, vrem să ne deschidă, vrem să ne granturile pentru restart și vrem să se termine, mai ales că acum a început această vaccinare”, a mai relatat antreprenoarea.

O altă problema e angajați calificați pleacă în străinătate, în țările unde nu orice spațiu închis are și interzisă activitatea. ”N-am dat afară pe nimeni, am păstrat toți angajați. Am patru care au plecat ei. Din păcate, nu au plecat în țară să rămână forță de muncă aici, în industrie. Au plecat din țară. Unul a venit din Anglia, doi din Italia, unul din Germania, pentru că aveau d ela cunoștințele de aici informații că merge. În al doilea val nu au mai rezistat și au plecat.  Și așa domeniul suferea mult prin lipsăd e angajați perfecționați. Nu e ușor să fii ospătar până la urmă. Nu întinzi mână dupa un ciubuc, ci e o comunicare. De c ene ducem la restaurant? Să ne simțitm bine! Nu cred că mai supravietuim! Dacă anul acesta va fi ca anul trecut, cel puțin jumătate dintre noi nu o să mai fim”, a mai spus patroana de restaurant.

Restaurantele sunt restricționate din 14 martie. Până acum, în afară de șomajul tehnic, statul român nu a oferit niciun fel de despăgubire. În medie, per unitate, pierderile estimate sunt de 120.000 de euro!

LĂSAȚI UN MESAJ