Dominic Fritz și-a organizat un eveniment electoral la Cinema Timiș, practi, o reiterare a candidaturii. Din nou, spre deosebire de începuturile sale publice, a făcut mutle greșeli de exprimare. Lațcău, alt bun orator, a avut un start de discurs ca fotbaliștii la interviuri, iar scriitoarea Adriana Babeți a vorbit despre mormântul pe care și l-a pregătit deja.

Pretextul evenimentului a fost bilanțul de trei ani de mandat. După primul an, Fritz a ținut o conferință unde a vorbit două ore, în logoree. La doi ani, la mall, a spus că va candida din nou. Acum s-a optat doar pe varianta sindrofie, doar că nu în spațiu privat, ca acum un an. În sine, un evneniment în care s-a simțit că USR simte că poate pierde alegerile în Timișoara. Cel care a deschis evenimentul a fost Cătălin Drulă, despre care au curs râuri că are un tată cu legături cu fosta Securitate (Gheorghe Drulă a fost numărul doi în firma Felix Telekom, companie care era controlată de Teodor Ilieş, general SIE în rezervă) și a pomenit despre atacurile presei la adresa lui Fritz, dovedind că democrația și ale sale principii pot fi o enigmă destul de mare chiar și atunci câdn crezi că ești tânăr frumos și liber.

Fritz a avut un nou moment din seria cu ”țopăială” și dat energic din mâini, mai ceva ca ne-regretatul Nicolae Ceaușescu (cu diferența că aceasta stătea pe loc), la fel ca în filmarea despre noul PUG al Timișoarei. O nouă etapă în parcursul de candidat manciurian (ar spune unii și o spunem și noi), după momentele mult mai statistice, după un pupitru adesea obosit, care va rămâne, aparent, un trend doar pentru Alfred Simonis, un mare partener de alianță cu Fritz, care nici măcar nu se chinuie să aibă un candidat competitiv pentru Timișoara. Deși nu îi stătea neapărat în fire, edilul a făcut din nou multe greșeli de exprimare, precum ”să dați o aplauză” și a mai scos perle precum ”Matei Creiveanu este un super city-manager” sau „Viitorul României este între Arad și Timișoara” (nu ne-am lămurit dacă la Orțișoara, Vinga sau Șagu).

Fritz a mai spus că ”este un moment periculos pentru Timișoara”, cu referire la candidatura lui Robu. Gura păcătosului a grăit oare un adevăr? Căci dacă Robu nu ar avea vreo șansă, în fond, unde ar fi pericolul? Apoi, pe scenă au venit scriitoarea și profesoara universitară Adrian Babeți. Dacă Marcel Tolcea, acum consilier al lui Cosmin Tabără, a ”imprimat” cumva atenția pentru biciliști (scriitorul a scris și un volum dedicat vehiculului pe două roți), Adrian Babeți a venit cu lucruri șocante, probabil pentru audiență. Ea a vorbit despre mormântul pe care și l-a făcut în Cimitrul Eroilor (absolut întâmplător, acum câteva săptămâni, reporterul Timișplus a descoperit mormântul scritoarei, deja pregătit, inscripționat, desigur, fără ultimele două cifre ale anului trecerii spre o lume mai bună, însă, evident, nu am făcut această ”descoperire” publică, din motive etice”.

Scriitoarea a avut un discurs foarte bine structurat, natural, firesc, însă nu ocolit în totalitate de enormități. Cea mai deranjantă despre „Centrul de proiecte, centrul erou”. Reamintim, la deschiderea exercițiului de capitală culturală, echipa Centrului de proiecte a adus pe scenă muzica îngrozitoare a celor de la Taraf de la Caliu. Or, Adriana Babeți putea vorbi despre cripta sa din granit gri și fără a aduce un elogiu unor manele de 2 lei, căci muzica respectivilor are o legătură prea ”subțire” cu adevărata muzică lăutărească. Pe scenă a urcat și Ruben Lațcău, corporatistul devenit politician, dar care și-a început discursul exact ca un fotbalist mediocru din tot mai slabă Ligă I: ”În primul rând, bună seara”.

E ”reconfortant” însă, că față de acum un an, nu am mai auzit vreun rector vorind, mai ales că toți cei patru lideri ai instituțiilor de învățământ superior au mers doar ca să se facă de râs la alegerile PSD și însă o cuvântare electorală ar fi aruncat încă o lopată de pământ. Nu în Cimitirul Eroilor, unde Babeți are ”ultima casă”, ci pe învățământul superior timișorean, căruia Clujul îi face cu mâna de la o tot mai mare distanță.

foto: facebook.com/dominicprimar

LĂSAȚI UN MESAJ