DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei Dominic Fritz a anunțat astăzi că va merge joi la Ministerul Culturii, alături de Alin Nica, pentru a cere noi bani pentru Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023. Edilul rvea să rezolve și impasul privind asociația care gestionează proiectul și a adus-o pe consultanta Corina Șuteula conferința de presă, iar fosta ministră a dat vină pe presă pentru insuccesul de până acum al proiectului!

Fritz a spus ce îi va cere lui Bogdan Gheorghiu. ”Vom avea o întâlnire cu ministrul Culturrii, secretaurl de stat Andras demeter și directorii resposnabili, pentru deblocarea instituțională a proiectului. Voi merge împreună cu președintele CJT Alin Nica. Cel mai important scop este să reușim să convingem ministerul să numească un reprezetant în Consiliul Director al asociației. Situația este importantă pentru că din opt membri câți are consiliul director, în acest moment există doar patru. Deci nu există un covrum statutar pentru a lua decizii. Ne mai trebuie un al cincilea membru, și singura variantă prin care poate veni în board este prin numirea Ministerului Culturii. Pentru ceilalți, e necesară convocarea AGA, care poate fi convocată doar de un board cu cvroum. Al doilea obiectiv este realizarea finanțării acordate de la bugetul de stat, angajate de către Guvernul României. Vorbim despre finanțarea pentru infrastructura culturală, unde în bugetul din acest an sunt prevăzute 60 de milioane de lei, dar nu am semnat încă, din păcate, contractele de finanțare. Pe partea de program cultural, nu este clar cum va vnei finanțarea. Asta trebuie clarificat”, a declarat Dominic Fritz.

De altfel, edilul a spus că se va funcționa, pentru 2023, atât prin Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara, dar și prin Asociația Timișoara Capitala Europeană a Culturii. ”Propunerea este să aducem programul cultural în centrul capitalei, ca element central, să asigurăm finanțarea programului prin cele două organisme, unul de drept public, Centrul de proiecte, și altul de drept ptivar, asociația. Fiecare are și avantaje și dezavanataje. Coerența va fi asistată de o echipă managerială, pentru că nu există un director artistic în asociație. Soluția este să constituim un grup curatorial, cu oameni din domeniul culturii, care să ne ajute să asigurăm coerența programului”, a mai spus Fritz.

Pentru consultanță a fost cooptată Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii, care le are în echipă pe Oana Radu și Raluca Iacob. Șuteu a explicat foarte pompos de ce este nevoie de serviciile sale de consultlanță într-un proiect multidisciplinar. De asemenea, cu mult tupeu, Corina Șuteu a spus că uneori, presa nu a transmis corect mesajele dinte proiect, în speță, dinspre asociație. Întrebată punctual când crede că proiectul va fi repus pe picioare, fosta ministră nu a dat un răspuns foarte sigur. ”Eu cred că este un răspuns la care trebuie să răspundă autoritățile publice și naționale care răspund de acest proiect, în situația de acum. Credem că de vara aceasta deja va există o primă formă de reevaluare a proiectului, într-o variantă inteligibilă. Noi, echipa de consultanță, așa ne-am propus”, a declarat Șuteu.

Mai spunem că la Asociația Timișoara Capitala Europeană a culturi bate vântul, deoarece mulți angajați sau colaboratori profesioniști au demisionat, sătui de restanțele financiare. La Centrul de Proiecte există director, dar la concursul pentru alte posturi nu s-a înscris nimeni. Fritz a spus că e nevoie de un jurist și un contbail-șef și se caută o formulă legală de detașare…

 

LĂSAȚI UN MESAJ