DISTRIBUIȚI

Acum s-au publicat rezultatele studiului Barometrul calității vieții în Municipiului Timișoara, iar rezultatele sunt favorabile. Ele nu mai sunt însă și prea actuale, fiind colectate cu luni de zile în urmă.

Studiul e realizat de Universitatea de Vest, în colaborarea cu primăria. Datele s-au colectat din noiembrie 2022 și până în martie 2023. Așadar, când oamenii mai puteua avea așteptări mai mari de la anul capitalei culturale europene. 80% dintre oameni, mulți care au răspuns înainte de weekendul de deschidere, potrivit celor ce au făcut studiul, spuneau că oferta culturală e de calitate. Aparent, 65,7% dintre timișoreni cred că orașul se îndreaptă într-o direcție bună. Doar 50% cred același lucru despre Europa și 36,7% despre România! 82,5% dintre repondenți au considerat că faptul că deținem titlu de capitală europeană a culturii duce la creștere calității vieții.

S-au pus întrebări despre serviciile publice, infrastructura, problemele de mediu, programul cultural, satisfacția locuitorilor legată de cartierul lor, dar și date despre avantajele și dezavantajele de a fi timișorean. Studiul se tot face de șapte ani  47% dintre timișoreni sunt nemulțumiți de traficul auto. În urmă cu un an, procentul era de 57,3%. Aparent, saltul pentru curățenia stradală e de 26,8% mulțumiți la 55,8%, cel mai mare procent din 2016 încoace, o percepție mai mult decât discutabilă, căci în oraș mai există multă mizerie.

Firește, Fritz se laudă cu rezultatele. ”Înregistrăm o creștere a mulțumirii timișorenilor în aproape toate domeniile cercetate. Majoritatea timișorenilor e mulțumită de direcția în care se îndreaptă orașul și asta este încurajator pentru noi ca administrație. La fel de încurajator este și faptul că peste 80% din timișoreni cred că implicarea lor în comunitate poate contribui la bunăstarea orașului. Problemele cronice ale Timișoarei rămân traficul auto și lipsa locurilor de parcare, unde lucrăm la soluții. E un semnal foarte bun faptul că timișorenii se îndreaptă tot mai mult spre transportul în comun și sper că această dinamică crescătoare să se intensifice odată cu modernizarea flotei de transport. La fel de optimist sunt și că noile proiecte de regenerare a zonelor Traian și Mocioni vor răspunde nevoii de mai mult spațiu pentru oameni pe care o vedem destul de pregnant în răspunsurile primite”, a spus primarul Dominic Fritz.

Departamentul de Sociologie al Facultății de Sociologie și Psihologie s-a ocupat de studiu. ”Suntem o comunitate în care obiectivele comune primează, iar datele Barometrului calității vieții, un studiu multianual realizat de echipa de cercetători din UVT, măsoară indicatori relevanți despre opiniile timișorenilor în legătură cu evoluția vieții urbane. Evoluția în timp este deosebit de relevantă, atât pentru administrație, cât și pentru mediul universitar sau pentru cel de business. Noile date atrag atenția asupra faptului că nemulțumirile se mențin față de câteva domenii sensibile – precum traficul urban sau calitatea aerului – dincolo de faptul că mulți dintre indicatori cunosc evoluții bune”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Datele pentru barometru au fost colectate pe un eșantion format din 2192 persoane care au fost intervievate față în față și online. Marja de eroare e ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%, distribuite la nivelul celor 36 de cartiere din Timișoara în funcție de densitatea populației. S-au ocupat profesorii Marius Matichescu, Alexandru Drăgan, Delia Vârgă, Daniel Lucheș, Silvia Firăescu, Claudia Botoșc, Adelina Tuță, Jessica Losza și Raluca Răducanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ