Actuala administrație dorește să schimbe regimul de taxe și de impozite pentru anul 2022 în Timișoara. Impozitele pentru comercianți și persoanele fizice care își închiriază proprietățile cresc, în timp ce bonificațiile pentru persoanele juridice dispar. De asemenea, se elimină 12 taxe speciale, iar sumă plătită pentru un divorț crește. Toate acestea, dacă proiectul de HCL va trece de Consiliul Local Timișoara.
Așadar, marea majoritate a modificărilor sunt în detrimentul cetățeanului, care va fi mai taxta decât până acum. Impozitul plătit de persoanele fizice pentru clădirile rezidențiale va crește cu 20%, de la 0,08% din cotă luată în calcul la 010%. În cazul clădirilor nerezidențiale, creștere va fi de 50%, de la 0,6% din cota avută în vedere la 0,13%. Astfel, sumele ajung la aceleași impozite plătite de firme. Și în cazul clădirilor rezidențiale, creștere e de 0,08% la 0,10%. Persoanele juridice rămân și fără bonificația de 10% acordată la plata până la 31 martie 2022, reducere care se menține doar pentru persoanele fizice.
De asemenea, crește și eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor de la 15,40 + 0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depășește suprafața de 1.000 mp la 16 +0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depășește suprafața de 1.000 mp. Taxa pentru îndeplinirea procedurii de divorț crește de la 550 de lei la 564 de lei. Cei care vând produse de-a lungul drumurilor publice ar urma să plătească de la 0,10 lei.mp/zi nu mai puțin de 2 lei/mp/zi.
În cazul teraselor sezoaniere, creșterea va fi astfel: de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile mai, iunie, iulie, august la 2 lei/mp/zi pentru lunile mai, iunie, iulie, august; de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile martie, aprilie, septembrie, octombrie la 1 leu mp/zi pentru lunile martie, aprilie, septembrie, octombrie de la 0,10 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie la 0,50 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie, decembrie, cu terase sezoniere neutilizate de la 0,10 lei/mp/zi la 0,25 lei/mp/zi.
Se vor desființa 12 taxe speciale: Taxa pentru cazare la Vila Bistra (pentru că nu se va oferi cazare la Poiana Mărului), Taxa pentru eliberarea Hărții Municipiului Timișoara ori a PUG-ului – in regim Normal, Taxa pentru eliberarea Hărții Municipiului Timisoara ori a PUG-ului- în regim de Urgență, Taxa pentru eliberarea PAT format A1 – în regim Normal, Taxa pentru eliberarea PAT format A1 – țn regim de Urgență, Taxa pentru eliberarea Procesului-Verbal de Vecinătăți, Taxa pentru eliberarea Adeverintei de Teren intravilan și Adeverinței Teritoriu Administrativ -în regim de Urgență, Taxa pentru Reglementarea Regimului de Înălțime al construcțiilor – în regim de Urgență, Taxa pentru eliberarea copiei conforme a Autorizației de Transport, Taxa pentru eliberarea unui duplicat al Autorizației de Dispecerat Taxi, Taxa pentru eliberarea Avizului pentru Aplicarea de Inscrisuri si Simboluri care reprezinta publicitate pt terti pe autovehicule ce efectueaza serviciul de transport public de pers in regim de taxi/inchiriere și Taxa pentru eliberarea copiei conforme cu Certificatul de Inregistrare la Registrul Comertului, pt transport public de persoane in regim de inchiriere (serviciul de inchiriere).
Serviciile pentru care s-a eliminat taxa specială se vor presta gratuit. Proiectul propunerea și revenirea la ”Taxa pentru Promovarea Turistică a Municipiului Timișoara”. Municipalitatea spune că se va umbla și la ”Taxa pentru salubrizare”, care va face obiectul unui proiect de HCL distinct. Proiectul este propus de Direcția Fiascală a primăriei. Pentru ca modificările propuse să treacă, nu sunt suficiente voturile consilierilor USR-PLUS. Rămâne de văzut dacă cei din PSD, PNL si PRO România vor fi de acord, dar și ședința la plen la care modificările se vorsupune la vot.