Săptămâna aceasta va avea loc o nouă ediție a Galei Excelenței Bănățene, în aceeași dată cu decernarea Premiilor Nobel, 10 decembrie. Vor fi premiate, ca în fiecare an, zece personalități remarcabile, din zece domenii diferite.
Organizatori sunt Consiliul pentru Excelenţa Timişoarei, reunind Academia Română filiala Timiş şi cele patru universităţi de prestigiu din Timişoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară), în parteneriat cu Marea Lojă Naţională din România şi Asociaţia ”Timisensis”. Dacă până acum, evenimentul avea loc la Opera Română, de data aceasta s-a optat pentru sala Venue. Se vor da zece premii: Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică şi ştiinţele naturii; Premiul „Traian Vuia” – pentru ştiinţe inginereşti; Premiul „Petru Drăgan” – pentru ştiinţe biologice şi biomedicale; Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – pentru ştiinţe agronomice şi medicină veterinară; Premiul Academiei Române; Premiul „Cornel Olariu” – pentru ştiinţe sociale, economie şi antreprenoriat; Premiul „Eugen Todoran” – pentru ştiinţe umaniste şi arte; Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanţe deosebite în educaţie; Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate socială; Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timişoarei şi a Banatului.
Pentur fiecare domeniu a existat o comisie, cu curmătorii coordonatori independenți: Acad. Ladislau-Nicolae Vekas (Academia Română și Universitatea de Vest din Timișoara), Acad. Liviu Marșavina (Academia Română și Universitatea Politehnică din Timișoara), Prof. Univ. Dr. Andrei Motoc, (UMF„Victor Babeş” Timişoara), Acad. Ion Păun Otiman (Academia Română și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului), Acad. Dan Dubină (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Ioan Talpoș (UVT), Prof. Univ. Dr. Mircea Mihăieș (UVT), Prof. Marin Popescu (UVT), Dr. Adrian Bădescu (Consul Onorific al Mexicului şi Vicepreşedinte al North-American Economic Club Timişoara), Prof. Univ. Dr. Marian Mocan (Past-Governor Rotary International). ”Gala Excelenței Bănățene, alături de alte evenimente organizate cu aportul esențial al Marii Loje Naționale din România, și aș aminti aici Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română, au rolul de a recunoaște, la nivel regional și la nivel național pe cei mai buni dintre noi, pe cei care performează în cele mai importante domenii ale științei, în domeniul culturii și artelor dar și al responsabilității sociale și al promovării regiunii noastre”, spune Radu Bălănescu, mare maestru al Marii Loje Naționale Române.
Gala a ajuns la ediția a IX-a. Pentru că are loc la data de 10 decembrie, este denumită și ”Micul Nobel al Banatului”. De asemenea, o simbolistică aparte o are și faptul că este ediția a noua, căci și Timișoara a avut nouă bastioane. ”Gala Excelenței Bănățene 2022, sau «Micul Nobel al Banatului» cum a mai fost denumită, marchează nu doar o continuare a valorilor profunde ale Timișoarei și Banatului privind conservarea bunelor tradiții, a performanței oamenilor locului, a excelenței, a îndârjirii de a reuși mai presus de orice, ci rămâne, în primul rând, principalul eveniment care promovează meritocrația în zona de vest a României, în istoria noastră recentă”, spune Adrian Bădescu, coordonator al galei.
Un caracter aparte va fi dat de faptul că evenimentul are loc în aceste vremuri cu un război lângă granița noastră. ”De mii și mii de ani oamenii au găsit soluții pentru a supraviețui în fața provocărilor generate de calamități, de crize sau de războaie. Poporul român are în genele sale toate calitățile unui supraviețuitor și a avut întotdeauna înțelepciunea și puterea de a merge mai departe. Ce ne-a lipsit, cel puțin în istoria relativ recentă, a fost puterea de a ne recunoaște valorile și de a le promova la nivel european și universal. Este și acesta un motiv pentru care minți luminate precum Ștefan Procopiu, Nicolae Paulescu și mulți alții nu au avut parte de o recunoaștere mondială binemeritată”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Evenimentul va fi unul de tip black tie.
foto: debanat.ro