Ca o ultimă „zvâcnire” înainte de finalul capitalei culturale europene, zilele acestea, pe Bega a apărut o nouă instalaței artistică cu pretenții, în fapt, un balon luminos cu imaginea Globului Pământesc. Care, în anumite momente, se poate și dezumfla și arăta urât.
Instalația e ”ancorată” în dreptul clădirii de la Flora, una care a rămas la fel de moartă și acum că se termina capitala culturală și care s-a umplut doar de cearșafuri albe la un festival organizat toamna aceasta și cam atât, căci nimeni nu știe dacă vreodată timișorenii vor mai putea savura o înghețată bună printre magnolii înflorite, într-un aprilie însorit, ep malul Begăi, așa cum o făceau odinioară. În majoritatea timpului, instalația a arătat bine, dar au fos tși momente în care s-a dezumflat, așa cum a arătat vineri dimineața și cum au putut să o vadă timișorenii ce veneau la parada de Ziua Națională. Oricum ar fi, o instalație mai reușită decât schela din centru, Mâna roșie de pe Bstion sau baloanele cu pretenții de artă, unul pus la o fereastră a Cazarmei U și celălalt, la intrarea la Politehnică.
Instalația se numește, previzibil „Floating Earth” (Pământul care plutește) și a fost pusă de joi seara, de Sfântul Andrei. Timișorenii și-au făcut deja multe poze, mai ales că au fost și două zile calde în minivacanță, propice plimbărilor. Instalațai va sta acolo până la 10 decembrie, așadar, și weekendul viitor vă mai puteți imortaliza cu instalația făcută de artistul britanic Luke Jerram. ”Sunt extrem de încântați să revenim în Timișoara cu un moment artistic deosebit! Chiar dacă v-am ținut puțin în suspans, vă asigurăm că așteptarea va merita din plin. Prin Floating Earth aducem lumina și arta mai aproape de inimile voastre, transformând râul Bega într-o scenă plină de magie și conștientizare. Suntem entuziasmați să împărtășim această experiență unică și să construim împreună conexiuni luminoase în cadrul comunității”, spune clujeanul Andi Daiszler, inițiatorul Lights On Romania, festivalul cu cearșafuri albe pe Flora.
Așa cum au fost multe proiecte în 2023, și acesta este ecologist. ”“Într-o anumită măsură, piesele de artă acționează ca oglinzi, cred eu. Oamenii își văd propria reflexie. Dacă sunteți în proiecte de mediu, s-ar putea să vedeți și să aveți o experiență diferită de cineva interesat de astronomie sau poate de unii copii care nu au văzut niciodată globul. Experiența depinde de ceea ce aduceți în fața operei de artă, în primul rând. Totodată sper ca lucrarea să poată oferi o experiență înălțătoare, pozitivă, dar și să îi facă pe oameni să își pună întrebări despre punctul în care ne aflăm (în ceea ce privește criza climatică) și, de ce nu, să-i facă recunoscători că trăiesc pe această planetă uimitoare”, explică Luke Jerram.
În perioada 1 – 10 decembrie vor fi și trei momente muzicale pe Bega, în dreptul instalației.