DISTRIBUIȚI

Dedicat tuturor iubitorilor de film – fie acesta lung sau scurtmetraj – Nomad International Film Festival și-a deschis porțile la Timișoara aseară unde au participat peste 2.000 de spectatori. Grădina de vară Capitol a fost arhiplină și s-a transformat într-un adevărat cinematograf în aer liber. În deschidere, Aferim!.

Mii de timișoreni, și nu numai, au participat aseară la prima ediție a Nomad International Film Festival. Oamenii au început să vină încă de la ora 19.00 pentru a vedea expozițiile din cadrul festivalului, dar și activitățile centrelor culturale ale minorităților din Timișoara. Centrul Cultural German a venit cu expoziția ”Faustbook – Coperți actuale de carte pentru autori clasici de limbă germană“, a remixerului cultural Julien Britnic, însă nu au lipsit nici fotografiile echipei ”Prin Banat” care a venit cu o expoziţie de fotografie ce surprinde locuri din Banat şi portrete ale oamenilor întâlniţi de membrii echipei în timpul excursiilor de documentare în teren din anul 2014.

„Frumoase fotografii. Este o plăcere să stai în aer liber și să te relaxezi cu un produs bun. Am venit aici încă de la început pentru că nu am vrut să pierd nimic și vreau sa stau până la final pentru că nu vreau să pierd nimic. Nu am văzut până acum Aferim!, dar am tot auzit discuții. Sunt curios ce se difuzează în zilele următoare”, ne-a spus un timișorean.

Odată cu lăsarea serii, pe marele ecran a fost difuzat Aferim!, în regia lui Radu Jude care este câștigător al Ursului de argint pentru cel mai bun regizor la Berlinale 2015. ”Aferim!” este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani. Un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835 și spune povestea zapciului Costandin care, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

Nomad International Film Festival continuă și în zilele următoare cu proiecții de excepție printre care Pașaport de Germania (miercuri, 3 iunie),  Sunt a ta (joi, 4 iunie), Trenul vieții (vineri, 5 iunie), Toto și surorile lui (sâmbătă, 6 iunie), Drumul păsărilor ( duminică, 7 iunie).

Nomad International Film Festival se va desfăşura în perioada 02 – 28 iunie și va avea loc în patru mari orașe din țară – București, Timișoara, Târgu Mureș și Constanța – și, în plus, și în Norvegia (în cadrul proiecțiilor organizate împreuna cu Muzeul Intercultural din Oslo).

Nicoleta POPA

LĂSAȚI UN MESAJ