Autoritățile au descins azi la mai multe persoane care au pus la punct o grupare de trafic de migranți ce aduce transfugi și în județul nostru, în drumul spre Occident. Zona de „pătrundere” era prin Dolj, peste Dunăre.
Descinderile au fost impresionante, la nu mai puțin de 33 de locații din județele Dolj, Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Argeş. Au participat procurrii DIICOT, alături de polițiști de frontieră. Conform dosarului, unul cu acuzații de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și trecere ilegală a frontierei de stat, rețeaua acționa da la începutul anului 2023. Era era formată din români, bulgari, irakieni și bengalezi, iar ”clienții” erau migranții de origine afro-asiatică, care visau la Germania, stat care asigură o asistență socială nejustificată pentru acești cetățeni. Sumele plătite erau de-a dreptul amețitoare, între 4000 și 5000 de euro per migrant, ani care se împărțeau între membrii rețelei, care a continuat să facă bani până la descinderi.
Rețeaua aducea migranți visatori la ajutoare sociale prin Bulgaria. Se trece cu barca pe malul din județul Dolj, de unde erau preluați cu camioanele. Migranții erau aduși pentru o zi sau două în apartamente închiriate în acest scop de membrii grupării în Timișoara și Arad. De aici, erau preluați de alți șoferi de tir, care aveau rolulsă-i ducă în El Dorado, adică Germania. Desigur, era periculos, iar un ofer ce lucra pentru rețea a și fîcut accident o dată. Afacerea ce a profitat de politica aceasta falimentară a Germaniei și UE a făcut ca membrii grupării să ajungă să aiă mașini și apartamente de lux. Poliția de frontieră din județele Giurgiu, Dolj, Mehedinţi, Timiş şi Arad a raportat 20 de astfeld e transporturi, prin care se estimează că s-au trecut prin țara noastră peste 500 de migranți.
Audierile se vor desfășura la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. Autoritățile au cooperat cu cele din Bulgaria și Germania, cu sprijinul Europol. S-a lucrat cu polițiștid e frontieră din I.G.P.F., I.T.P.F. Giurgiu, Garda de Coastă, I.T.P.F. Iaşi, I.T.P.F. Timişoara, ITPF Oradea, I.T.P.F. Sighetu Marmației şi Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti-Otopeni. la percheziții au participat și forțe din cadrul Jandarmeriei Române şi al Inspectoratului General pentru Imigrări.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic din cadrul DIICOT și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.