DISTRIBUIȚI

Colterm este obligată de legile anti-poluare să cumpere anula certificate verzi, pe care în anii anterior le luau de la societatea ”soră” din Oradea, pentru că datoriile nu permite companiei de termoficare timișorene să le ia direct de pe bursă. Deocamdată, administrația Fritz nu a făcut vreun anunț, deși certificatele trebuiau luate până la 30 aprilie. În schimb, lbieralii spun că Guvernul va rezolva problema.

Vestea a fost dată prima dată de senatoarea de Timiș Alina Gorghiu, care spune că Florin Cițu va aloca bani, la insistențele lui Alin Nica. ”Vestea bună de astăzi este că prim-ministrul Florin Cîţu , urmare a discuțiilor cu președintele PNL Timiş, Alin Nica , a decis să ajute Primăria Timișoara, care se află în dificultate financiară și are nevoie de fonduri suplimentare, trebuind să achite cateva zeci de milioane de lei pentru certificatele verzi de la Colterm. Dragi timișoreni, vă asigur că Guvernul nu va permite să vă aflați în dificultate”, spune Gorghiu, cu referire la faptul că lipsa achiziție certificatelor ar duce la o amendă enormă pentru Colterm.

Parlamentara atrage și ea atenția că deocamdată, administrația Fritz nu a reușit să ”miște” lucrurile la Colterm. Acolo a fost numit director Bogdan Nanu, care a avut o condamnare pentru delapidare, iar la Colterm a și cumpărat o mașină nouă, culmea tupeului! De atunci, nu au mai fost anunțuri ”triumfaliste” dinspre bulevardul C.D.Loga nr. 1 pe subiectul Colterm. ”Motiv pentru care, pe agenda guvernamentală va fi o soluție de ajutor financiar pentru depășirea momentului de criză. Am speranța că lucrurile de la Colterm vor merge către normalitate, iar asta presupune să își facă un plan coerent de eliminare a pierderilor și un management mult mai eficient”, a mai spus Gorghiu.

Nica a subliniat că ar fi a treia oară când Guvernul ajută Coltermul să nu moară. ”Guvernul Cîțu va ajuta din nou Primăria Timișoara cu o a treia contribuție financiară consistentă în 7 luni de la preluarea mandatului. Banii vor veni în contextul în care primăria municipiului trebuie să cumpere certificatele verzi pentru Colterm, adică să se achite de obligațiile care îi revin prin lege din cauza faptului că poluează. Astăzi am semnat și am susținut alocarea banilor de la Guvern, însă trebuie să se înțeleagă la nivelul administrației municipiului că principiul mâinii întinse pentru a primi de la București nu poate funcționa la nesfârșit. Sper că banii obținuți de la Guvern vor fi cheltuiți înțelept, pentru bunăstarea timișorenilor și nu pentru a acoperi deficiențe de management sau alte incapacități”, spune președintele CJT.

Liberalul mai spune că Fritz trebuie să vinaă cu soluții viabile. ”Legat de Colterm, timișorenii, Guvernul, chiar și eu, am așteptat cu interes soluția Primăriei Timișoara. Mai mult, m-am oferit să devin parte din soluție dar ajutorul și intenția mea au fost trecute cu vederea de către edilii locali. Strategia promisă pentru salvarea Coltermului nu a venit încă, nici măcar la nivel de discurs, ultima știre notabilă din această direcție fiind legată de numirea directorului cu istoric penal. Suma care va fi alocată de Guvern este una foarte mare și reprezintă aproape cuantumul total al banilor primiți de toate celelalte localități din județul Timiș. Desigur că timișorenii și orașul Timișoara merită, merită toți banii primiți și mai mult decât atât, însă în egală măsură, aceștia merită soluții reale și management profesionist”, mai spune Nica.

Deocamdată, Primăria Municipiului Timișoara nu a dat vreo informare despre certificatele verzi, care trebuiau achiziționate până la data de 30 aprilie. Altfel, instituția e ”campioană” la comunicate de presă despre tot felul de banalități. Probabil acest subiect, adică soarta companiei locale de termoficare, de care atârnă apa caldă și căldura pentru peste 60.000 de familii de timișoreni (din datele oficiale), nue ste destul de important pentru departamentul de comunicare al lui Fritz. În schimb, primăria a cacontat o casă de avocatură din Viena pentru a cătua soluții pentru Colterm. Teoretic, administrația vrea să vadă scrisă hotărâre de Guvern de alocare de bani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ