DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, în primăvară va începe procedura de admitere în unitățile școlare militare, fie că vorbim de liceu, învățământ universitar sau postliceal. Doritorii pot afla mai multe informații despre opțiunea pentru o carieră militară chiar de la Centrul Militar Zonal.

Pentru admitere la nivel de liceu, sunt disponibile 600 de locuri în cele cinci instituții de profil din țară. Se pot înscrie actualii absolvenți de clasa a VIII-a, dar și cei neînmatriculați la liceu sau școala profesională până acum, care împlinesc cel mult 16 ani în 2022. Termenul-limită de înscriere e 25 martie.  Cele cinci licee militare din țară sunt: Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul”- Alba-Iulia, Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu”- Craiova, Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” – Câmpulung Moldovenesc,  Colegiul Naţional Militar “Alexandru Ioan Cuza”- Constanţa şi Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir”- Breaza, judeţul Prahova.

În ceea ce privește învățământul universitar, sunt 243 de locuri disponibile în acest an. Înscrierile se fac până la data de 3 iunie și sunt deschise absolvenților de liceu cu diplomă de Bacalaureat care au cel mult 26 de ani împliniți în acest an (24 în cadrul piloților). Iată lista instituțiilor de învățământ superior: Universitatea Națională de Apărare „Carol I”-București (3 ani), Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”-Sibiu (3-4 ani),  Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”- Brașov (3-4 ani), Academia Navală “Mircea cel Bătrân”- Constanța (4 ani), Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”- București(4 ani),  Institutul Medico-Militar, București (5-6 ani): cu locuri  repartizate la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti la specialităţile medicină generală, medicină dentară, şi  farmacie şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş la specialitatea  medicină generală dar  şi la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, București, specializarea drept (10 locuri scoase la concurs pentru MApN) .

Pentru învățământul postliceal militar sunt disponibile 1180 de locuri, în școlile militare de maiștri și subofițeri. Mai precis, sunt disponibile 449 de locuri de maiștri militari și 731 de subofițeri. Termenul-limită e de 10 iunie și se pot înscrie absolvenții cu diplomă de Bacalaureat, care împlinesc cel mult 28 de ani în 2022. Ca de obicei, vor fi probe la examenul de admitere, susținute la Centrul zonal de selecție și recrutare de la alba Iulia. După examinările psihologice, urmează cele fizice, cu traseu utilitar-aplicativ și alergare pe 1000 de metri la colegiile naționale militare și 2000 pentru postlieale și instituții unviersitare. Probele de verificare a cunoștințelor vor fi în mai pentru colegiile militare, iulie la școlile de ofițeri și august pentru postliceale.

Odată admis în învățământul militar, se beneficiază de școală gratuită, alături de cazare, echipament, hrană, asistență medicală, acces la baze sportive, bibliotice, laboratoare și alte faciltiăți, inclusiv activități extra-curriculare. Tinerii doritori de o carieră militară pot obține mai multe informații de la reprezentanții Biroului informare – recrutare din Timişoara,  situat în Piaţa Libertăţii nr. 7 sau telefonic la numerele  0256293757, 0750715067, de luni pânâ vineri, în intervalul orar 08.00-16.00,

LĂSAȚI UN MESAJ