DISTRIBUIȚI

Județul Timiș ne oferă multiple destinații pentru turismul de weekend sau de o zi, mai ales aces acum, că vară ca și instalată. Asociația pentru Promovare și Dezvoltarea Turismului Timiș face eforturi pentru a readuce orașul-stațiune Buziaș la farmecul său din urmă cu un veac.

Buziașul a fost, peste 50 de ani, o stațiune cu aer imeprial, după ce Împăratul Franz Joseph și Prințesa Sissi au pășit pentru prima dată pe malurile Surgașului. De altfel, fiind o localitate cu veleități turistice de peste 120 de ani, Buziașul poate fi o destinație foarte bună pentru o escapadă la final de săptămână. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș dorește să re-promoveze din nou orașul veverițelor și al apelor minerale printre timișeni și nu numai. În acest sens, asociația merge pe două direcții. Prima, promovarea călătoriei cu trenul până la Buziaș, iar a doua, reluarea evenimentelor de interes în zonă, mai ales a concertelrod e fanfară.

În ceea ce privește călătoriile cu trenul în județul nostru, după ce 2021 a fost Anul Europena al Căilor Ferate, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș a făcut o hartă fizică și digitală, în cadrul proiectului „Descoperă Timișul cu trenul”. Principala destinație propusă este Lugojul, dar și alte orașe ale Banatului de câmpie: Buziaș, Jimbolia, Făget, Sânnicolau Mare și Deta. Drumețiile pe căi ferate sunt promovate tocmai pentru turismul de weekend sau de o zi, dar și ca excelentă modalitate de a duce elevii undeva cu ocazia excursiilor școlare sau a Săptămânii altfel.

Altfel, pe lângă bucuria călătoriei cu trenul, prin care se pot descoperi peisajele regiunii, și stațiunea în sine este promovată. Cu În primul rând, pe lângă aerul curat, apele minerale sau caracterul viticol al zonei, se vor relua concertele de fanfară. Odinioară, fiecare localitate din Banat avea propria fanfară, dar tradiția s-a pierdut foarte mult. După ce a fost desființată în 2002, fnafara militară a renăscut la Buziaș. Fanfara Pro Amicițai este compusă din două trompete, un tenor, un trombon și o tubă și va interpreta diferite ritmuri muzicale: vals, tango, polka, evergree-uri, muzică clasică transpusă în stil modern și piese muzicale interpretate în stil dixieland.

Iată programul spectacolelor:

28 mai, ora 11,00 – în cadrul manifestărilor Zilele Colonadei și Festivalul veveriței

12 și 26 iunie – ora 12,00

10 și 24 iulie – ora 12,00

14 și 28 august – ora 12,00

11 și 25 septembrie – ora 12,00

9 octombrie – ora 12,00, în cadrul manifestării Festivalul papricașului

Pe lângă muzică, apele minerale utilizate pentru tratamente nu sunt deloc de neglijat, deoarece sunt utile pentru bolile cardiovasculare, boli ale sistemului nervos central, tulburări neuro-psihice, afecțiuni ale tubului digestive, afecțiuni ale rinichilor și căilor urinare, boli de nutriție și metabolism și afecțiuni ginecologice. De asemenea, deși e o zonă de dealuri, aerul are nivelul de ozonoficcare al unei localități la 1000 de metri altitudine. Firește, în stațiune există servicii de piscină, saună și salină.

Și, în cele din urmă, nu trebuie uitată nici zona Silaghiu, cu ale sale dealuri unde există nu mai puțin de cinci crame ce produc vinuri autohtone.

1 COMENTARIU

  1. Este 26iunie,ora 12.09.Suntem în parc la Buziaș.Am venit de la Timișoara să ascultăm fanfara.Unde-i???

LĂSAȚI UN MESAJ