DISTRIBUIȚI

SCM Poli a fost lovită și ea de coronavirus, chiar înainte de turneul pentru etapa a zecea din Liga Zimbrilor, care are loc mâine la Sfântu Gheorghe. Un handbalist a fost depistat pozitiv cu coronavirus și are și simptome, iar DSP a băgat echipa în carantină. S-a ajuns la a cincea echipă de sport cu cazuri în ultimele două săptămâni, cu decizii diferite, iar DSP Timiș se ascunde în spatele unor comunicate cu limbaj de lemn.

Jucătorul infectat este portughezul Sergio Monteiro de Barros, care are și simptome! DSP a decis ca echipa de handbal să intre în carantină șapte zile. Astfel, deplasarea la Sfântu Gheorghe a devenit imposibilă. ”Nu am primit nicio explicație de la DSP. Nu ne-au dat decizie să putem pleca. Astăzi vine ambulanța la jucătorul infectat, să-l evalueze. Nu știm dacă e grav sau nu, are simptome”, ne-a declarat managerul sportiv al echipei, Dan Dumitru. Acum, SCM Timișoara a ”bifat” cazuri la toate secțiile. La echipa de baschet au fost 11 dintr-un foc, toți însă asimptomatici. La rugby au apărut trei cazuri la trei testări diferite, perioadă în care oficialii se plimbau toată ziua pe la birourile de la Sala ”Constantin Jude” pentru a pimba documente ce se puteau trimite și pe email.

Poziția directorului Vasile Rușeț se dorește a fi una foarte ”relaxată” în ultimele zile de mandat. Conducătorul vorbește de o recomandare a DSP, deși nu e deloc vorba de recomandări, deoarece fără avizul DSP, echipele cu cazuri nu pot juca partide oficiale. De asemenea, despre Monteiro de Barros spune că se simte bine. ”În urma testării întregului lot și a staff-urilor tehnic și administrativ al secției de handbal a SCM Timișoara, înaintea deplasării în turneul de la Sfântu Gheorghe, un jucător a fost depistat pozitiv la testul COVID. DSP Timiș a început ancheta epidemiologică și ca o primă măsură, a recomandat sistarea participării în competiție, vreme de șapte zile, după care se va face o retestare a întregului lot de jucători și a staff-ului tehnic. Jucătorul depistat pozitiv se simte bine, iar pe parcursul zilei de azi i se va face o evaluare medicală”, a declarat Rușeț.

Teoretic, echipele cu cazuri de coronavirus carantinate pierd jocurile cu 10-0. Practic, FRH nu a dispus încă verdicte la ”masa verde”. Poli ar fi avut meci cu Minaur Baia Mare.

Ca să revenim la echipele din Timiș cu coronavirus și deciziile DSP, vom puncta cinci cazuri distincte, tratate distinct. Mai întâi, ASU Poli a avut 11 cazuri. Echipa a fost carantinată o săptămână, dar nu a fost declarată focar. Au urmat 11 cazuri la SCM Timișoara, echipa de baschet, care a fost carantinată și declarată focar. Ulterior, Ripensia a avut 5 cazuri, nu a fost carantinată și nici declarată focar, deși conform legii, la 3 cazuri cu legătură între ele se declară focar. A venit rândul CSC Ghiroda, cu 10 cazuri. Echipa de fotbal nu a fost carantinată, dar a fost declarată focar! Iar acum, echipa de handbal are un caz cu simptome și este carantinată.

DSP Timiș a venit cu niște explicații total lipsite de concretețe. ”Având în vedere informațiile apărute in spatiul public referitoare la o serie de întrebări pe care și le ridică un club sportiv din judetul Timiș, vă asigurăm pe această cale de imparțialitatea și echidistanța Direcției de Sănătate Publică a județului Timiș în analizarea situațiilor epidemiologice, tocmai pentru a nu aduce prejudicii niciunei persoane afectate de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, precizăm că măsurile instituite de către specialiștii noștri au ca unic scop sănătatea populației și prevenirea răspândirii infecției.Având în vedere că analiza epidemiologică se face tinând cont de un complex de factori, atitudinea făță de fiecare caz poate să fie diferită chiar dacă aparent se pornește de la aceeași situație. În activitatea pe care o desfășuram în această perioadă extrem de solicitantă avem la bază și ne ghidăm după definiții și precizări metodologice eliberate de instituții reprezentative din domeniul medicinei preventive. Ancheta epidemiologică reprezintă un document medico-legal, tratat cu maximă rigurozitate și profesionalism. Menționăm faptul că în stabilirea deciziilor, o pondere importantă o au și informațiile furnizate Direcției de Sănătate Publică Timiș, de către persoanele implicate, în acest sens fiind necesară o colaborare deschisă între părți. Prin tot ceea ce facem ne străduim să venim în sprijinul tuturor, reducând la minim impactul pandemiei asupra sănătății locuitorilor din Județul Timiș. În desfășurarea anchetelor epidemiologice se respectă metodologia coroborat cu informațiile pe care le primim de la persoanele implicate, în primul rând de la persoana depistată pozitiv. Se carantinează persoanele care se încadrează în definiția contactului direct”, au fost explicațiile celor de la dSP.

LĂSAȚI UN MESAJ