De săptămâna viitoare, timișorenii pot privi o expoziție despre un moment dureros al istoriei noastre relativ recente: Holocaustul romilor. Expoziția e dedicată torturii la care au fost supuși țiganii din România și nu numai.
Institutul Intercultural Timișoara organizază expoziția, sub sloganul „Doar o clipă pentru a nu uita”. În 1942, generalul Ion Antonescu a trimis 30.000 de romi nomazi și sedentari în Transnistria. Acolo, 11.000 dintre ei, mai ales copii, au murit din cauza condițiilor grele de viață. Expozițai e dedicată și fenomenului Samudaripen, din România, dar și în context european. Expozița prezintă informații, documente și în special povești de viață și mărturii ale victimelor Holocaustului romilor din România.
La realizarea ei au contribuit doi istorici romi: Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” și Bogdan Chiriac. S-au făcut consultări cu Centrul Cultural și de Documentare al Sintilor și Romilor Germani din Heidelberg și Asociația „Nevo Parudimos” din Reșița. La 14 noiembrie, ora 16,30, se face un venirsaj exclusiv pentru profesorii de istorie din Timișoara, materie devenită obligatorie pentru elevii de liceu, și alți specialiști în Holocaust.
Expoziția va fi deschisă din 15 noiembrie până în 29, între orele 8-20, la UVT.