DISTRIBUIȚI

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a abandonat expediția de pe muntele Dhalaugiri, unde voia să deschidă o rută în premieră. Motivul este legat de o avalanșă periculoasă care l-a surprins pe el și pe ceilalți doi alpiniști care îl însoțeau.

Miza expediției era deschiderea unei rute în premieră, pe creată de nord-vest a muntelui Dhalaugiri din nepal. Pe Horia Colibășanu, Marius Gane și slovacul Peter Hámor au fost surprinși de o avalanșă puternică în noaptea dintre 9 și 10 mai. Ei au fost acoperiți cu un metru de zăpadă peste cortul în care dormeau la 6800 de metri altitudine. Cei trei au tăiat cortul cu briceagul și au ieșit pe rând, prin zăpadă care a acoperit totul. Situația prin care au trecut a fost unu limită, care putea să-i facă chiar să-și piardă viața. Cei trei au reacționat repede, iar Colibășanu și Hámor au ieșit primii. Marius Gane și-a căutat bocancii, iar de acolo, cei trei au coborât la Tabăra de Bază, de la 4200 de metri altitudine.

Colibășanu a povestit experiența. ”Nu ni s-a mai întâmplat vreodată să vină avalanșa din lateral. La un moment dat probabil zăpada a căzut peste peretele de gheață care ne proteja. Ne-a strivit pur și simplu înăuntru. Am încercat să opunem rezistență ca să păstrăm un mic buzunar de aer în jurul gurii. S-a oprit avalanșa. Era complet întuneric și, deși eram toți trei în același cort, nu i-am mai auzit pe colegii mei. S-a făcut liniște. Tot ce am putut să fac a fost să caut cât de repede briceagul în buzunarul de la piept. Știam că aceasta e procedura în caz de avalanșă peste cort. Dacă nu tai pânza, nu ai cum să ieși. Simțeam că se termină aerul. Am scos briceagul, am tăiat cortul. A trebuit să împing prin acel metru de zăpadă ca să ies afară. Eram foarte încărcat cu adrenalină. Am reușit să ies cu o mână în față, mâna cu briceagul,să respir”, spune alpinistul.

Expediația a fost abandonată din cauza riscurilor. ”Pe baza celor întâmplate și a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă”, a mai spus Horia Colibășanu. Anul trecut, expediția a eșaut din cauza debutului pandemiei de coronavirus.

foto: facebook.com/horia.colibasanu

LĂSAȚI UN MESAJ