În această dimineață, la Consiliul Județean Timiș a avut o loc o întâlnire cu ocazia căreia s-a semnat o declarație comună pentru mai multe decizii care să sprijinie turismul. Printre altele, s-a rediscutat ideea înființării unor clase de turism în orașe precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș și Buziaș.

Pe lângă reprezenanții CJT, la întâlnire au participat mai mulți reprezentanți din învățământul de profil, preuniversitar și universtar, dar și reprezentanți ai asociațiilor profesional din sectorul Horeca. Declarația semnată prevede susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic sau Horeca în orașe precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș și Buziaș.

Tot în cadrul aceleiași inițiative, se vor lansa competiții adresate școlilor și liceelor de profil, pe teme de turism, tocmai pentru a le stimula implicareaîn această zona. De asemenea, se va lansa o aplicație pentru toși cei interesați din domeniul Horeca: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. „Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat vicele CJT, Alexandru Proteasa.

Iată semnatarii declarației:
– Alexandru Proteasa, vicepreședinte – Consiliul Județean Timiș;
– Delioara Barbu, director – Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș;
– Marin Popescu, inspector școlar general – Inspectoratul Școlar Județean Timiș;
– Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara;
– Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara;
– Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara;
– Corina Macri – Asociația patronală HORETIM;
– Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România;
– Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”;
– Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara;
– Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”;
– Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”.

În strategia sectorială pe turism, făcută pentru 2018-2028, se rpevede ca până în 2025 să crească cu 10% numprul angajaților din turism din județ. Tot până atunci, se dorește creștere gradulu de retenție în aceste posturi cu 20%.

LĂSAȚI UN MESAJ