Pe lângă faptul că este o activitate relaxantă, amenajarea grădinii poate să se transforme și în proiectul tău de suflet. Cine nu și-ar dori să completeze tabloul natural din exteriorul casei cu plante ornamentale, flori în nuanțe pastelate sau ghivece pline cu aranjamente deosebite? Dacă te numeri printre norocoșii care locuiesc la curte și vrei să-ți creezi un adevărat colț de paradis, iată câteva idei de organizare și așezare a florilor, pe care le poți pune în practică pentru a obține un aspect uimitor:

Optează pentru o dispunere de tip insulă

Pentru această amenajare, care este în formă de cerc, poți să plantezi diverse flori, în mai multe dimensiuni și culori. Amplasează în mijloc un suport pentru ghivecele de flori generos, pe care să încapă un vas cu un design interesant și o plantă foarte bogată sau curgătoare. Odată ce ai obținut acest punct central de atenție, realizează cercuri în care să incluzi flori cu nuanțe diferite. Pornește cu un rotund mic în jurul ghiveciului principal, iar apoi mărește dimensiunea fiecărui nou cerc de flori. Poți lua în considerare 5-6 rânduri de plante, însă ai grijă să ții cont de mărimea lor, perioada de înflorire ori combinațiile de culori.

Creează decoruri și aranjamente unice

Dacă vrei ca grădina ta să arate precum un peisaj spectaculos, ia în considerare aranjamentele unicat. Astfel, plantează la baza unui copac, în forma dorită, soiuri de flori care nu suportă lumina directă a soarelui. Mizează pe combinații de culori care să includă roșu, roz și alb deoarece se pretează de minune nuanței pe care o are scoarța și coroana verde.

Poți să improvizezi ghivece uriașe dintr-o găleată răsturnată, un bidon sau un butoi, iar din ele să iasă un covor de flori, ca și cum ar curge. O operă ce nu va trece neobservată este și un scaun ori rama unui pat vechi cu plante colorate sau o cadă din fontă din care să se reverse petunii și mușcate curgătoare. Bineînțeles, o roabă, un car, o bicicletă, câteva cutii din lemn și metal, un cufăr și un geamantan cu flori pot aduce și ele farmec grădinii, mai ales că sunt decoruri originale.

Organizează grădina cu paturi și alei ghidate de flori

Fără îndoială, o compoziție impresionantă va aduce plăcere estetică și admirația mult dorită. Iar paturile de flori sunt perfecte pentru rezultate armonioase și confortabile. Ca să obții un asemenea decor, este important să acorzi atenție dimensiunii tulpinilor. Plantele decorative medii, precum cele perene, sunt ideale pentru formarea patului, mai ales că la granița dintre specii se recomandă florile subdimensionate.

Dacă vrei să te bucuri și de minunățiile care cresc mai înalte, folosește-le pentru ghidarea aleilor din grădină. Alege flori în nuanțe pastelate sau neutre și păstrează o mică distanță între paturile decorative și zonele de trecere, pentru un aspect armonios.

Folosește colivii pentru plantele deosebite

O amenajare de mare efect include coliviile de păsări care se pot utiliza ca suporturi pentru plantele suculente, florile curgătoare sau speciile pe care vrei neapărat să le scoți în evidență. Aceste „suporturi” pot fi suspendate ori amplasate pe etajere și polițe pentru că arată sofisticat la înălțime.

Construiește o tablă de șah în curtea casei

Așa cum probabil știi, o tablă de șah este formată din pătrățele aranjate în două culori alternative. Ei bine, pornind de la această structură, poți realiza o decorație cu totul special în curte. Folosește pavele albe pentru o culoare și flori în locul celeilalte nuanțe. Petuniile sunt cele mai indicate în cazul acestei amenajări deoarece nu sunt foarte înalte, se găsesc într-o varietate de culori și au aspectul unui buchet.

Ca să obții un design plăcut și atrăgător în grădina ta, este important să creezi denivelări, jocuri de forme, dimensiuni și culori, suporturi și decorațiuni interesante. Cu puțină imaginație și foarte multe flori frumoase, în mod sigur, vei reuși să obții un colț de poveste!

 

LĂSAȚI UN MESAJ