DISTRIBUIȚI

Administrația Fritz vrea să schimbe multe în ceea ce privește parcatul prin oraș, iar în acest sens, să se înființeze în oraș un nou serviciu, astfel încât adminsitrarea să nu o mai facă SDM-ul. La dezbaterea publică despre trecerea parcărilor la un nou serviciu, puțini cetățeni au ridicat problema creșterii costurilor, dar, firește, au avut doleanțe.

La dezbatere a fost prezent viceprimarul Ruben Lațcău, care a explicat că primăria vrea să înființeze Serviciul Public pentru administrarea parcărilor, care, spre deosebire de Societatea de Drumuri Municipale, ar putea reinvesti banii colectați din abonamentele și taxele de parcare pentru a construi noi parcări. Una dintre principalele probleme ridicate de cetățeni a fost eliminarea locurilor de parcare de pe artere majore, pentru a fluidiza traficul, crescut din cauza celor ce merg zilnic între oraș și zona periurbană. ”Rezolvarea e una sistemică, la fel cum e și problema. Trebuie sp avem un mod de dezvoltare urbană mai sănătos, cu planuri de mobilitate și PUG-uri bine realizate, să existe o reața de transport în comun bună, să creștem flota, să avem un sistem de parcare bine pus la punct, pe care să-l extindem, să avem și acel sistem de park and ride, cu mașina lăsată la intrarea în oraș”, le-a răspuns viceprimarul Ruben Lațcău cetățenilor.

Altă problemă ridicată a fost a celor care au mai multe mașini pe cap familie, dar și a celor care nu-și înregistrează vehiculele în Timișoara. Viceprimarul a spus că momentan, se va permite în zonele rezidențiale, pe noul regulament care se dorește a fi adoptat, să se dea un loc de parcare pe CNP și pe apartament, pentru a nu produce schimbări prea bruște. ”O schimbare de pe azi pe mâine ar fi determinat o schimbarea prea radicală în stilul de viață al cetățenilor”, a punctat Lațcău. Despre cei care rămân cu mașina înmatriculată în alte județe, unde își și plătesc impozitul, vicele a spus că noul regulament va descuraja asta. ”Nu vor primi loc de parcare în zonele rezidențiale decât cei cu domiciliu sau flotant în Timișoara”, a punctat vicele. Locurile din zonele rezidențiale vor fi albe, air cele din zona centrală, pentru staționare, verzi, unde se va putea plăti doar cu ora.

S-a ridicat și problema locurilor de parcare în cartiere pentru cei care vin în vizită. Lațcău a spus că 10% din locuri vor avea această destinație. Câțiva timișoreni care locuiesc în cartierl Cetate au ridicat problema că nu au loc de riveran, întrucât sunt multe locuri rezervate pentru instituții. Lor li s-a răspuns că locurile rezervate vor fi mult mai puține după adoptarea noului regulament. Lațcău a vorbit despre parcări pentru riveranii din cetate în Piața Vlad Țepeș, strada Piatra Craiului sau pe C.D.Loga. S-a discutat și despre hangarele pentru bicicletă, o propunere a unui timișorean, dar și despre oportunitatea construiri de parcări supraetajate. Lațcău a spus că legal, în oraș mai există 2600 de baterii de garaje, care se doresc a fi demolate. El a mai precizat că numărul real este, probabil, dublu.

Viceprimarul a mai spus și că, deși plata parcării va crește, va rămâne sub nivelul altor orașe. ”Noi am făcut o indexare cu rata inflației. Și după indexare, rămânem cu unul dintre cele mai reduse costuri. În zona centrală a Clujului, tariful este de 8 lei pe oră, de aici începe. Prin noul regulament, taxarea începe de la 4 lei și va ajunge la 7 lei după 4 ore. Deci avem un cost semnificativ mai redus. Abonamentul de rezident este tot mult sub alte orașe. Avem 50 de lei pe lună, dar și de 40 sau 30 de lei pe lună. La Cluj avem 100 de lei pe lună, chiar și la Arad este mai scump,  120 de lei, al oradea este între 300 și 600 de lei, la Brașov 120, la Sibiu la fel”, a punctat useristul.

La dezbatere, deși erau mulți cetățeni care aveau întrebări, a simțit nevoia să intervină și Aida Szilagyi, colega de partid a lui Fritz și Lațcău, doar ca să laude proiectul. Reamintim că Szilagyi are în declarația de avere trei mașini, un Opel Isignia și alte două BMW-uri. Tocmai consiliera a spus că timișorenii trebuie să renunțe la a avea mai multe mașini per familie. ”Scopul acestui regulament este să ne facă să rneunțăm la a fi mereu în mașină și de a avea două trei mașini în familie. Cu toții trebuie să fim deschiși că acesta va fi viitorul”, a punctat Szilagyi, teoretic.

Viceprimarul a promsi că va mai exista o dezbatere publică, strict pe regulament, mai ales că au rămas mulți cetățeni care nu au putut să se exprime.

 

LĂSAȚI UN MESAJ