DISTRIBUIȚI

De când cu pandemia și restrcițiile impuse cafenelelor și restaurantelor în ceea ce privește servirea în spații închise, România a fost împânzită de igluuri de plastic. Mulți proprietari de terase din Timișoara, care este de foarte multe luni în scenariul roșu, iau în continuare amenzi. Consiliul Local Timișoara a votat legalitatea amplsării structurilor, dar problema nu e decât pe jumătate rezolvată.

Consilierii locali au votat un proiect pentru modificarea regulamentului de amplasare a teraselor, care să eprmită să se aducă și igluuri. Primarul Dominic fritz a explicat că proprietarii de terase nu sunt exonerați de amenzile date de poliție, ci scapă doar de cele pentru amplasare. Motivul e legat de faptul că igluul este un spațiu închis conform elgii. „Din păcate, trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că este doar o parte a soluției. Pe durata stării de alertă e voie să amplasăm igluurile în oraș, în zona centrului istoric. Din păcate, asta nu înseamnă că acele igluuri sunt legale, pentru că nu trebuie doar avizul de amplasare, ci trebuie să și funcționeze legal. Pentru incidența de 3 la mie, doar locurile cu terase cel puțin pe jumătate acoperite sunt legale”, a explicat edilul. Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție nu au răspuns întrebărilor publciației noastre despre amenzile date pentru igluuri.

Acum, nu se vor mai lua amenzi pentru amplasarea structurilor de tip iglu. ”Documentația a fost realizată în vederea ridicării pe perioada stării de alertă a interdicției de închidere laterală a teraselor cu orice fel de materiale și a permiterii amplasării tot pe perioada stării de alertă, în perimetrul teraselor sezoniere, a unor sisteme de protecție a cetățenilor, contra intemperiilor, pentru sezonul rece. Se vor respecta prevederile legale în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru fiecare etapă a pandemiei și restricțiile impuse de incidența cazurilor pozitive la/1000 locuitori.Modificările au fost realizate la cerinta operatorilor comerciali din domeniul alimentației publice, profund afectați de pandemie pentru a crea posibilitatea de servire a clienților pe terase cu ajutorul unor sisteme de protecție împotriva intemperiilor, cu condiția respectării legislației de prevenire a răspândirii cazurilor de SARS CoV2”, se arată în proiectul de HCL.

Igluurile vor putea fi amplasate doar pe perioada stării de alertă, așadar, nu e o modificare pentru totdeauna a regulamentului pentru terasele de pe domeniul public din Timișoara. ”Astfel, propunem promovarea unei hotărâri prin care să se aprobe modificarea pe perioada stării de alertă a prevederilor art.20 din Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal-terase pe raza Municipiul Timișoara și a Anexei 5 aprobate prin HCLMT 43/2011, în sensul înlăturării interdicției de închidere laterală a teraselor cu orice fel de material și a permiterii amplasării în perimetrul teraselor sezoniere a unor sisteme de protecție a cetățenilor contra COD FO53-01, Ver.2 intemperiilor, pentru sezonul rece. Se vor respecta atât prevederilor legale în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru fiecare etapă a pandemiei și restricțiile impuse de incidența cazurilor pozitive la/1000 locuitori cât și prevederile referitoare la operatorii economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Sistemele de protecție se vor amplasa în baza unei cereri însoțită de un proiect arhitectural, ce va fi avizat de către Direcția Generală Urbanism”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul arhitectural dus pentru avizare la autorităție trebuie să cuprindă următoarele: lungimea frontului fațadei de la adresa unde se dorește amplasarea acestor sisteme; modul de ocupare al străzii din care să rezulte poziția sistemelor, respective gabaritele de trecere pentru circulația pietonilor și accesul mașinilor de urgență (SMURD, Poliție, Pompieri, etc); materialele folosite, culorile, condițiile de utilizare a sistemelor și planul de situație cotat.

Iată și noile reglemntări, după cum sunt expuse în proiectul de HCL:

– terasele sezoniere vor fi strict desfășurate pe lungimea frontului fațadei, doar acolo unde lățimea trotuarului este mai mare de 2 (doi) metri, păstrând pentru circulația pietonilor o porțiune de trotuar de minimum 1,2 m.
– în situațiile în care mai mulți comercianți au activitatea în același imobil cu sau fără front la artera principală și solicită fiecare amenajarea unei terase, prioritatea va avea cel de la frontul stradal ( fațada principală ).
– se interzice amplasarea teraselor pe carosabil, parcări, în zone verzi și în zone verzi de aliniament.
– pe suprafața amenajată ca terasă, operatorul economic va utiliza mobilierul urban avizat; materialul și cromatica se vor armoniza cu culorile și arhitectura specifice zonei; se interzice mobilierul din material plastic .
– în scopul amenajării teraselor, acoperirea pavajului (doar în cazul în care planeitatea acestuia nu este asigurată ) se permite cu platforme provizorii ori postamente ce nu vor depăşi 15 cm înălțime.

– terasele pot fi acoperite cu umbrele realizate din materiale impermeabile, rezistente la intemperii, vor avea aceeași formă, culoare și dimensiuni și nu vor depăși limita autorizată a terasei; la terasele lipite de punctul de lucru al societății se pot amplasa și copertine cu condiția obținerii autorizației de construire.
– pe terasele situate în fața punctului de lucru se interzice amplasarea barurilor și a vitrinelor frigorifice , excepție făcând vitrinele frigorifice de înghețată.

– pe perioada stării de alertă se pot amplasa în perimetrul teraselor sezoniere sisteme de protecție a cetățenilor, contra intemperiilor, pentru sezonul rece.

Doar când Timișoara va avea or ată de infectare sub 3/1000 se vor putea deschide restaurantele și cafenelele la maximum 30% din capacitate. Astăzi rata a fost de 4,77.

LĂSAȚI UN MESAJ