Una dintre cele mai importante știri ale începutului de an e reprezentată de transferul lui Denis Haruț de la FC Botoșani la FCSB. Tânărul timișorean ajunsese o adevărată persona non-grata în urmă cu apropape doi ani , când a fost trimis să se pregătească separat. Acum, e tranzacția începutului de an în fotbalul românesc. Cei care rădeau hâd atunci de el, Radu Birlică și Vivi Răchită, nici măcar nu pot visa să ajungă la liderul din Liga 1. O poveste despre faptul că viața ne dă, fiecăruia, până la urmă, ce merităm. Și care ne arată ce mare catastrofă managerială a fost ACS Poli, o lecține din care cluburile din România și, mai ales, din Timișoara, trebuie să învețe destule. 

Acum vândut pentru 700.000 de euro la FCSB și component al naționalei U21, Haruț nu a fost mereu în lumina reflectoarele. În urmă cu doi ani, devenise ingrat pentru ACS Poli, un club mare doar prin prisma adevăratei catastrofe manageriale existente, poate cel mai clar exemplu de ”așa nu” din fotbalul românesc. cum spuneam, acum doi ani, la ACS Poli, echipa retrogradată în Liga 2, fusese adus antrenor Vivi Răchită, pentru a încerca salvarea de la retrogradare. În plan financiar, cu Radu Birlică administrator special, la club se încerca și scăderea cheltuielilor. S-a renunțat la unii fotbaliști cu salarii mari, iar tinerii cu salarii mărite de club înainte de retrogradare au fost și ei siliți să-și micșoreze angajamentele. La club au fost transferați jucători de o calitate fotbalistică îndoielnică, despre care timpul a și dovedit asta.  Haruț a renunțat se afla și el printre ei și a refuzat.

Iar cei de la ACS Poli au apelat la presiuni asupra tânărului fundaș, presiuni care nu s-au inventat la falimentarul club timișorean, ci rpacticate și acum în fotbalul românesc. Jucătorii indezirabili sunt trimiși să se antreneze singuri, la numărul de ore menționat în contract. ACS Poli a fost mereu organizat ca o instituție bugetară și firește, contractele de muncă erau pe 8 ore. Astfel, în plină iarnă, Haruț se antrena singur, pe terenurile din spatele Stadionului ”Dan Păltinișanu”, câte 8 ore pe zi. Nu era pentru prima dată când jucători de la ACS Poli au fost trimiși să se pregătească singuri. Chiar și cel care l-a antrenat pe Haruț la Botoșani, Marius Croitoru, s-a antrenat separat, dar nu atât de multe ore pe zi.

Altfel, în timpul în care Haruț se schimba în penibilele băraci metalice în care s-au schimbat ani de-a rândul și juniorii de la ACS Poli, Radu Birlică și Vivi Răchită se amuzau copios despre ce au făcut, în emisiunea online a lui Costin Șutan, altfel mare pretins deontolog,c are atunci nu a observat cât de imoral era ce se petrecea. Birlică și Răchită vorbeau despre ”domnul” Haruț, la modul ironic. iar dacă Ștucan nu a sesizat nimic, după toată situația creată cu Haruț, Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării a amendat clubul ACS Poli cu 10.000 de lei, sumă pe care au trebuit să o achite cei rămași să ”mature” după dezastrul creat de Birlică. De altfel, nici Haruț, nici Răchită și nici Birlică nu au mai rămas mult timp la clubul timișorean.

Haruț a ajuns la Botoșani liber de contract, iar acum cei 700.000 de euro ai lui Becali au luat direcția nordului Moldovei, în colțul opus de țară față de Timișoara, unde s-a format Haruț ca fotbalist. Birlică a dispărut din fotbal timp de un an, după ce ACS Poli a retrogradat în Liga 3. ulterior, a reapărut tocmai la Dinamo, o adevărată ”catastrofă” nucleară, club aflat în pragul falimentului și poate, aflat aproape d eun dezastru și mai mare decât ACS Poli din punct de vedere al datoriilor. Cât despre Valeriu Răchită, acum e implicat la CSM Ploiești, proiect aflat în afara primelor trei ligi din fotbalul românesc. Acum ”domnul” Haruț se poate uita din clasament de sus, de la locul 1 din Liga 1, la cei doi.

Haruț nici măcar nu e singurul exemplu de acest gen. La fel s-a întâmplat oarecum și cu Silviu Balaure, și el tratat urât la club pe vremea managerului Călin Rosenblum. Ulterior, fotbalisutl a ajuns la Astra și în Europa League, deși când era pe final de juniorat, era ironizat de Rosenblum că ”mănâncă la împinge-tava”. Rosenblum este în continuare director la LPS Banatul, nu neapărat puțin, dar e greu de crezut că vreodată, un club de Liga 1 își va mai aminti de el.

foto: prosport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ