Parcurgem zile sfinte, iar Filarmonica Banatul a pregătit un concert în temă cu sprititualitatatea acestei săptămâni. În Sala Capitol vor răsuna două compoziții de Beethoven, între care și ”Iisus pe Muntele Măslinilor”.

Muntele Măslinilor este locul în care Iisus s-a rugat, venerat deopotrivă de religiile creștine, iudaică, dar și de cea islamică, astfel că simbolistica legată de Paște e evidentă. Concertul vocal-simfonic de joi este cel care marchează și deschiderea, din perspectiva Filarmonicii ”Banatul” a Festivalului ”Timișoara Muzicală”. Pentru o seară atât de specială, mai ales că e și Joia Mare, s-au ales două lucrări emblematice de Beethoven. Seara se deschide cu ”Concertul pentru pian și orchestră nr. 4 în sol major, op. 58”, cu Daniel Ciobanu solist. Apoi, urmează Oratoriul „Iisus pe Muntele Măslinilor, op. 85”, interpretată de Corul „Ion Românu” și a Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” ale Filarmoncii ”Banatul”, alături de soprana Luiza Fatyol, tenorul Ovidiu Purcel și baritonul Mihai Damian.

Piesa e singurul oratoriu compus de Beethoven, în 1803, în doar 14 zile, în perioada dramatică în care începea să-și piardă auzul. ”Virtutea… numai ea poate să-ţi dea fericirea… Ea mi-a fost spirijin în restriştea mea. Ei şi artei mele datoresc faptul că nu mi-am curmat viaţa… mi se părea peste putinţă să părăsesc lumea aceasta îninte de a fi săvârşit tot ceea ce simţeam că trebuie să înfăptuiesc. Aşa că am lăsat să dăinuie mai departe viaţa (…) Divinitate, tu care de acolo, din înalt, poţi citi în adâncul sufletului meu şi îl cunoşti, ştii că în el sălăşluieşte numai dragostea de oameni şi dorinţa de a face bine!”, scria Beethoven în Testamentul de la Heiligenstadt, în 1802. Concertul va fi dirijat de Radu Popa, iar de cor s-a ocupat, ca de obicei, Iosif Todea.

Concertul începe joi, la ora 19. Biletele costă la preț întreg între 40 și 60 de lei, iar la reducere, e 20 de lei pentru pensionari și 10 pentru elevi sau studenți. Ele se pot lau de la casieria Filarmonicii, sau online, de aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ