Luna noiembrie a marcat multe aniversări rotunde la Universitatea Politehnica din Timișoara. Sâmbătă s-a organizat evenimentul „100 de ani de Campus UPT”, încadrat în proiectul cultural Campusul creativ.

Evenimentul s-a organizat la centrul de conferințe al Politehnicii, cu studenți, cadre didactice și alți membri ai comunității academice a UPT, dar și timișoreni interesați. Nu au lipsit proiecțiile de tip videomapping, picturile murale, un fil documentar, luminile ambiantele, discursurile, și, în final, un concert al trupei berlineze Noblesse Oblige. Anna Rosling Rönnlund a fost invitta specială. Designeră din Suedia, ea este expert în vizualizarea datelor și co-fondatorea Gapminder, fundația care a dezvoltat software-ul Trendalyzer, aplicație care a fost vândută către Google.  Mesajul suedezei a fost unul succint și deopotrivă profund: ”„Fiți umili, fiți curioși și amintiți-vă că există un decalaj imens între modul în care percepem lumea și ceea ce spun datele despre aceasta”.

Anna Rosling Rönnlund a dat, ulterior, și autografe. Altă femeie foarte cunoscută, de data aceasta româncă, Carmen Lidia Vidu, și-a prezentat filmul de animație ce sărbătorește cei 100 de ani de campus UPT, dacă luăm în considerare inaugurarea clădirii Facultății de Mecanică ca fondarea arealului ajuns cunoscut în prezent drept Complexul Studențesc. „Campusul reflectă caracterul inovator, cosmopolit și dinamic al orașului Timișoara”, a spus regizoarea cunoscută și pentru piesa ”Oameni. De vânzare” jucată la Teatrul German de Stat.

Aniversarea a fost și puncutl culminant al proiectului Campusul creativ, pregătit pentru anul capitalei culturale. Programul a reunit 1500 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 de specialiști și experți invitați și 10 parteneri de proiect .

LĂSAȚI UN MESAJ