Administrația Bazinală a Apelor Banat anunță că barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român este tot mai aproape de finalizare, după ce o serie de lucrări importante au ajuns la bun sfârșit. Nodul hidrotehnic din comuna periurbană a Timișoarei se reabilitează în cadrul proiectului mare, pe fonduri europene, prin care Bega va fi din nou navigală, iar vapoarele vor circula între România și Serbia, ca acum un secol.

La barajul stăvilar de la Sânmihaiu Român s-au finalizat lucrările de apărare de mal pe sector aval aval de baraj și lucrările de reprofilare a albiei Canalului Bega amonte de incinta uscată a barajului. Rolul apărării de mal este acela de a preveni eroziunea malului, sub acțiunea apei. S-au folosit dale de beton armat până la nivel intermediar, zona cuprinsă între nivelul minim și maxim de exploatare din aval. De la nivel intermediar, , protecția s-a realizat cu zidărie de piatră pentru păstrarea caracterului istoric al lucrării.

În perioada cuprinsă între devierea apelor prin ecluză și momentul actual, bieful (porțiune de râu cuprinsă între două baraje) amonte de incinta uscată a barajului stăvilar a lucrat ca un decantor.albia a fost curățată de depunerile aduse de apă  prin lucrările de reprofilare a canalului Bega în sectorul amonte până la deviația către ecluză. În această perioadă, se desfășoară lucrările de degajare a materialului provenit de la aceste depuneri, depozitate la zvântare pe insulă. Depunerile vor fi duse în deponeul ecologic de la Uivar.

Reabilitarea barajului stăvilar de la Sânmihaiu Român este un pas vital pentru ca Bega să fie din nou navigabilă. Finanțarea proiectului ”Repararea infrastructurii de navigație a canalului Bega” este obținută printr-un program de cooperare transfrontalieră.

foto: facebook.com/Apele-Române-Banat

LĂSAȚI UN MESAJ