Județul Timiș este în continuare profund afectat de incendiile de vegetație uscată și culturi agricole. Un număr îngrijorător de astfel de evenimente au avut loc și la final de săptămână, în ciuda scurtelor ploi de sâmbătă. A fost distrusă inclusiv o casă, pe lângă hectarele de culturi, iar un cetățean a ajuns la spital cu arsuri.
Potrivit ISU Timiș, la finald e săptămână, pompierii au fost solicitați să intervină la 32 de incendii. 25 dintre acesteaau fost incendii de vegetație sau culturi agricole, înregistrate în următoarele localități: Timișoara, Dumbrăvița, Lugoj, Peciu Nou, Alioș, Ghilad, Poieni, Jebel, Gherman, Bacova, Ciacova, Foeni, Orțișoara, Seceani și Sinersig. Au fost afectate 100 de hectare de vegetație uscată și miriști, plus alte trei hectare de grâu, un lan de floarea-soareului (de aproximati 1000 mp), 65 de baloți de lucernă și 40 de traverse de cale ferată.
Vineri, la Balinț, un astfel de incendiu de vegetație uscată s-a extins și la o anexă gospodărească. Proprietarul a încercat să stingă focul, dar s-a ales cu arsuri la brațe și a fost transportat la spital. De asemenea, în localitatea Bara, flăcările au mistuit o anexă gospodărească și a existat pericolul ca incendiul să se extindă și la casa de lângă. Cetățeni sunt rugați să țină cont de sfaturile autorităților, mai ales că temperaturile vor crește din nou săptămâna aceasta, iar seceta se prelungește.
Incendiile în lanurile de grâu izbuncnesc, cel mai adesea, de la fumat, foc deschis, exploatera necorespunzătoare a utilajelor, dar și din cauza acțiunilor intenționate. Se recomandă izolarea lanurilor de păduri, căi ferate și drumuri cu fâșii arate de minimum 20 de metri, dar și parcelarea suprafețelor cultivate. De asemenea, direcția de recoltare a combinelor trebuie să fie inversă direcție vântului predominant. Se recomandă ca paiele săs e adune în maximum două zile, iar fumatul e strict interzis.
De asemenea, aprinderea miriștilor e strict interzisă în perioada aceasta, iar reparațiile și alimentarea cu combustibil a mașinilor agricole se face la cel puțin 100 de metri față de ogor. Agricultorii trebuie să asigure personal și mijloace pentru stingerea focului, precum pluguri, discuri, stingătoare și cisterne cu apă.