De miercuri, Timișoara va fi din nou epicentrul teatrului românesc și nu numai, odată cu ediția a IX-a a Festivalului Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat. Vor fi 11 spectacole minunate, iar organizatorii ne recomandă un spectacol ce se va juca în Piața Libertății, cu un cal gigant.

Festivalul are loc în perioada 20-30 septembrie. Spectacolele au fost alese în consonanță cu ceea ce joacă, în general TGS. „Din experiența mea de om de teatru, experiență de 20 de ani, am sesizat două tipuri de festivaluri în România. Există festivaluri care sunt un fel de foc de artificii, ca frișca de pe tort, care strălucesc timp de o săptămână, iar apoi 11 luni de acel teatru nu se mai aude nimic. Și există festivaluri care încearcă prin programul lor să fie în legătură cu acel etatru, într-o perioadă mai lungă, stagională. Nu vrem să fie un element distins”, spune directorul teatrului, Lucian Vărșăndan. În zilele de efstival vor fi peste 105 artiști invitați care vor performa în Timișoara capitală europeană a culturii. Producțiile vin din țări precum Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, România, Grecia, Danemarca, Bulgaria și Macedonia

Vor fi spectacole 11 de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete, spectacole nonverbale și producții cu elemente multimedia și animatronice. De asemenea, se vor organiza și șase evenimente conexe:  ateliere tematice, dezbateri, lecturi scenice, programe de formare, tururi ghidate și expoziții. Sâmbătă, de pildă, în Piața libertății, vom vedea ”Reiten” (n.r română Ecvestru, franceză Cheval). Spectacolul va aduce din nou o marionetă în piața de evenimente a orașului, după spectacolele din iulie cu ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” sau păpușile spanilole aduce în iunie, într-un proiect al Teatrlui Merlin. „Va fi o marionetă înalt de 3 metri, mânuită de păpușari”, a explicat Andrea Wolfer, șefa Serviciului Dramaturgie și Organizare spectacole la TGS.

Primarul Dominic Fritz spune că festivalul trebuie să aibă o dimensiune europeană. ”Festivalul este gândit de domnul manager, care a reușit să dea festivalului o vizibilitate. Vom avea producții de calitate, vom avea un cal în Piața Libertății. În aceste zile la Timișoara, vor fi cele mai bune spectacole. Mă bucur că sunt revitalozate și alte spații, opt în total, care nu erau utilizate pentru teatru, precum cel de la CRAFT. E foarte important ca un astfel de festival să evite provincialismul, ceea ce pentru un teatru minoritar e o capcană și mai mare”, a spus Fritz.

La Timișoara vor juca trupe celebre precum Rimini Protokoll, Wim Vandekeybus, Ikarus Stage Arts sau Burgtheater. Programul complet al Eurothalia îl găsiți aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ