Dacă a venit toamna, e timpul pentru ediția a patra a festivalului de teatru Invizibil (in : v z b l), al Asociației Solidart. Piesele se joacă la Teatrul Basca, din Piața Traian.

Piesele promovează, la fel cum s-a întâmplat și la edițiile anterioare ale festivalului, păturile sociale defavorizate, adesea mai puțin vizibile pentru societate. Vor fi spectacole naționale și internaționale de etatru și dans, plus rezidențe artistice pentru eleiv, studenți și grupuri vulnerabile. Ca de obicei, piesele vor fi și accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități. Ediția din 2023 e centrată pe corpul uman, cu piese despre emoții, repercursiunile abuzului fizic, fragilitatea corpului dar și precaritatea lui. Se tratează inclusiv teme precum ideile preconcepute dar și influnețele din social-media sau conexiunile trup-spirit.

Spectacolele care se joacă sunt selectate în urma unui apel deschis. ”Invizibilul este cuvântul în jurul căruia ne-am creat identitatea acestui teatru, iar Festivalul in : v z b l este bucuria de a descoperi, prin forme artistice, invizibilul din noi și din alții. Împreună nu ne mai simțim marginalizați, singuri, sau pur și simplu altfel. Împreună avem acces unii la alții și ne descoperim așa cum suntem, sau așa cum a fost să fie. Vă invit să descoperim împreună poveștile despre mine, tine, noi. Să ne bucurăm de cine suntem”, spune coordonatoarea Teatrului Basca, Ana Maria Ursu, actriță și regizoare.

În septembrie se joacă trei spectacole internaționale și trei producții locale. Deschiderea are loc sâmbătă seara, la ora 19, la Bastion, la House of European Institutes, cu două spectacole de mișcare și dans dn Suedia și Slovenia, ”Liminal phantoms” și ”The Following body”. În 18 septembrie de la ora 19 se joacă ”Zambara Kabarett”, un spectacol care s-a tot jucat, scris de Teatrul Basca despre Timișoara. În 21 și 22 septembrie, ora 9, se va juca spectacolul ”Mr&Mrs Kraft: a story of paper masks” (Domnul și doamna Kraft: o poveste a măștilor de hârtie), piesă realiză de Neamera Teatro din Spania, spectacol recomandat și copiilor peste 5 ani.

În 27 septembie, aceeași oră, se joacă un alt spectacol deja cunoscut timișorenilor, ”My invisible noisy side” (partea mea invibiziblă și zogmotoasă), un spectacol de dans al companiei Unfold Motion. La final de septembrie, Teatrul Neamero din Spana va susține ateliere de măști de supeeroi pentru copii de 12-14 ani de la Școala Gimnazială nr. 1. Cei mici vor învăța și apecte artistice, nu doar îndemânări ce țin de lucrul manual.

Biletele se găsesc pe platforma iabilet.ro.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ