DISTRIBUIȚI

Luna aceasta are loc o nouă ediție a Festivalului Musica Ricercata, organizat de Filarmonica Banatul, începe duminica aceasta. Anul acesta, la 35 de ani de la Revoluție, tematica e ”Vive la Révolution!” (Trăiască Revoluția).

Artiștii de renume invitați sunt Arnaud Marzorati & Les Lunaisiens, Carlo Vistoli & Akademie Für Alte Musik Belin, Jordi Savall & Hespèrion XXI & Tembembe Ensamble Continuo. „2024 nu înseamnă doar 35 de ani de la Revoluția începută la Timișoara pe 16 decembrie 1989, ci și 235 de ani de la începutul Revoluției Franceze, unul din principalele puncte de cotitură ale istoriei. Acest eveniment care a zguduit întregul continent nu a schimbat doar paradigma socială, prin apariția Drepturilor Omului, ci, în sens mai larg, a modificat radical întreaga gândire și creație. Tocmai de aceea, ediția din acest an a Musica Ricercata Festival, ca o continuare a ediției precedente în care Iluminismul era în prim-plan, este îndreptată spre toate tipurile de revoluții, de la cele sociale și politice, la cele artistice (vizuale sau sonore), sau ale marilor descoperiri (științifice sau teritoriale). Unele dintre cele mai importante nume ale muzicii vechi vor fi prezente la Timișoara, susținând recitaluri și concerte care aduc în fața publicului diversele forme ale revoluțiilor: Jordi Savall alături de Hesperion XXI și Tembembe Ensamble între-un program cu muzică din barocul spaniol și sud-american, Carlo Vistoli împreună cu Akademie für Alte Musik Berlin cu un concert în care muzica lui Bach și Händel va fi contrapusă muzicii lui Vivaldi, Arnaud Marzorati și Les Lunaisiens într-un program cu lucrări din timpul Revoluției Franceze, Juan Pérez Floristán va interpreta la fortepiano compoziții de Beethoven și Dussek inspirate de Revoluția Franceză”, spune Gabriel Bebeșelea, directorul festivalului.

De asemenea, Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea, alături de violonistul Florin Iliescu, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta lucrări care au făcut parte din revoluții sonore sau chiar sociale. Domul din Unirii va fi un spațiu special pentru festival. ”Tot în 2024, se împlinesc și 270 de ani de la sfințirea Domului Romano-Catolic, ocazie cu care Musica Ricercata va interpreta Misa Trinității de Michael Haydn, o lucrare care, conform mai multor surse, a fost interpretată în 1754 la Timișoara”,  a mai spus Gabriel Bebeșelea. Se vor orgaiza anula cesta și ateliere de discuții cu nume cunoscute, precum jurnalistul și publicistul Emil Hurezeanu, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea.

Cocnertul extraordinar de deschidere are loc duminică de la ora 20 la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”. Joi, 7 noiembrie va fi un concert la Domul Romano-Catolic, ir în 10 noiembrie, e programat un concert în fosta discotecă Park Place. În 11 noimebrie în același spațiu se face un atelier de pianoforte. Un alt concert va fi la 14 noiembrie, la Sala Capitol. Pentru cei mici, în 15 noiembrie tot la Capitol se face un concert educativ. Serile de 15 și 16 noiembrie aduc alte concerte la Capitol, iar ultimele vor în 21 și 24, la Dom.

Bilete puteți lua de la casieria Filarmonicii, dar și de aici, online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ