Cu puțin timp înainte ca Timișoara să devină Capitala Europeană a Culturii, proiectul „Spotlight Heritage” (Patrimoniu sub Reflectoare) a fost premiat la Gala Romanian PR Award 2022. Ba mai mult, au fost chiar două premii.
Patrimoniul sub Reflectoare este un proiect făcut în colaborare de Universitatea Politehnica din Timișoara, în speță, prin Centrul de e-Learning, ca inițiatori, și Muzeul Național al Banatului. Clădirile impozante din oraș sunt prezentate printr-o expoziție fizică, dar și prin una virtuală. Practic, în Timișoara se poate ajunge de oriunde, virtual În 2019, s-a început cu Iosefin, s-a continuat cu cartierul Elisabetin în 2020 și cu Fabric în 2021, iar anul acesta, a fost rândul cartierului Cetate. În 2023, urmează Girocul. Până atunci, la Romaniam PR Award, proiectul a primit premiul ”Aurul în Excelență” pentru secțiunea “Comunicarea în sectorul public”, la concurență cu cinci campanii și proiecte de impact social, realizate de asociații și instituții publice. De asemenea, s-a luat și premul special, ”PR Innovator of the Year” (Inovatorul anului în PR), acordat de Telekom Mobile, oentru inovație și transferabilitatea ideii pentru alte domenii sau orașe. La gală au fost prezenți rectorul Florin Drăgan, directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, și Diana Andone, directoarea Centruluid e e-Learning.
Premiul vine într-un moment foarte important. ”De patru ani, Spotlight Heritage Timișoara spune poveștile celor neglijați de istorie, ale oamenilor obișnuiți, cu ajutorul elementelor de tehnologie digitală, realizate de studenții și profesorii din Universitatea Politehnica Timișoara și al exponatelor din patrimoniul Muzeului Național al Banatului, puse în scenă de către o echipă de muzeografi, formată din Marius Cornea, Zoran Marcov și Ciprian Glăvan. Mulțumesc studenților și profesorilor de la Centrul Multimedia și Centrul de e-Learning UPT, Primăriei Timișoara, dar, mai ales, celor trei doamne, care ne-au permis să folosim romanul doamnei Liana Maria Gomboșiu, jurnalul de familie scris de doamna profesor Pia Brînzeu, arhiva de interviuri a Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat în 1998 și coordonat de profesor Smaranda Vultur și poeziile cunoscutului om de cultură, Robert Șerban. Mulțumirile noastre se îndreaptă către toți partenerii noștri, Clubul de dans Sportiv Magnum Team, Teatrul Studențesc Thespis, artizani ai celor șapte spectacole cu elemente de realitate augmentată și virtuală. Un număr impresionant de oameni ne-au urmărit în acești patru ani, din Dubai până la Novi Sad, Kaunas și desigur, Timișoara. Următoarea expoziție Spotlight Heritage Timișoara se va desfășura la Varșovia, la sfârșitul lunii noiembrie. Vă așteptăm să ne redescoperiți în Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023!”, a declarat Diana Andone.
În acest an, au fost în concurs 408 proiecte, la 33 de categorii. Un juriu internațional, cu membri din 15 țări, a decernat trofeele.