DISTRIBUIȚI

După bilanțul anului 2023, cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș spun că avem un judeș cu o infracționalitate în scădere. O excepție o face numărul de tâlhării, dar șefii poliției spun că nu sunt probleme deosebite, și nici nu au fost în anul 2023, anul capitalei culturale europene.

În ceea ce privește infracționalitatea stradală, în Timiș au fost cu 93 de infracțiuni de acest tip în 2023 (1474) față de 2022. Scăderea e cu 6,71% în meciul rural, unde nu au fost tâlhării și s-au înregistrat 810 cazuri de furt. În mediul urban, este o creștere cu 1,18% a infracționalității, cu 5,97% însă mai puține furturi ca în 2022. Am avut 2072 sesizări tot anul de violență în familie și 25 de cazuri de infracțuni de mare violență, cu 5 mai puține ca în 2022. Per ansamblu, infracționalitatea contra patrimoniului are o scădere de 1,95%, cu un procent de 5,01% pentru furturi. Pentru locuințe, scăderea e de 29,38%, pentru societăți comerciale, de 15,20%, iar pentru furturile din autoturisme, de 31,23%. Cazurile de înșelăciune au scăzut cu 8,84%, iar distrugerile, cu 3,55. Doar numărul tâlhăriilor a crescut, de la 36 în 2022, la 47 în 2023.

Șeful IPJ Timiș, chestorul Alin Petecel, spune că după București, suntem județul cu cea mai complexă criminalitate. ”Suntem sub media criminalității pe țară. ”Județul Timiș este, din punctul meu de vedere, un județ cu o scădere a ratei criminalității extrem de concrete. Mă hazardez să spun că suntem județul cu cea mai complexă și diversificate criminalitate la nivel național. Sunt mai mulți factori: poziția geografică, cele două frontiere, avem un flux foarte mare de populație, migrația. Îmi este greu să vorbesc de un fenomen”, a punctat Petecel, întrebat care consideră că ar fi cea mai mare problemă a județului Timiș.

Nu ar exista localității care se remarcă cun procent covârșitor de criminalitate. ”Sunt localități cu specific. Tot ceea ce facem și organizăm și gândim se face în baza unor evaluări pe criterii de criminalitate, pe specificul zonei, pe populație”, spune Petecel. Nici în Timișoara nu avem cartiere cu probleme majore. ”Putem vorbi puțin de cartierul Kuncz, care a avut așa o faimă, dar la momentul acesta nu avem probleme deosebite, spune comisarul-șef Daniel Drăguța”, șeful Poliției Municipale Timișoara.

Altfel, celebrele ”brigăzi” de hoți de buzunare ce acționau în transportul în comun din Timișoara sunt, aparent, de domeniul trecutului. Între hoți o amintim pe ”celebra” Frusina de la Vinga. ”În momentul acesta am reușit să destructurăm trei grupări de hoți de buzunare. Două erau, într-adevăr, de la Vinga. Ei erau eliberați după alte condamnări. La momentul acesta nu sunt în zonă. Acum sunt pe instanță dosarele lor”, a punctat Drăguța.

Alin Petecel spune că exită intransigență față de angajați din IPJ. Corpul de control a avut 85 de cercetări în 2023 și în 44 de cazuri s-a lăsat cu sancțiuni, dar nu cu concediere. ”Numărul de cercetări este mai mare față de anul 2022. Fermitatea mea în ceea ce privește greșelile colegilor a crescut de la an an. Este un deziderat al nostru să facem curățenie în propria ogradă”, a precizat Petecel.

Altfel, IPJ Timiș are, ca multe instituții, un deficit de personal de peste 20%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ