DISTRIBUIȚI

Asociația Solidart are o inițiativă unică, organizarea unui spectacol de teatru cu actori cu deficiențe de auz. Spectacol, organizat sub inițiativa ”Teatru surd” va avea loc în toamnă, iar pentru această inițiativă, organizatorii adună fonduri cu ajutorul celor de la Timotion.

Spectacolul ”La începtu a fost tăcere” este organizat de Teatrul Basca, dar proiectul are o desfășurarea dinamică. Primul pas va fi ca organizatorii să-i cunoască mai întâi pe cei zece actori, tineri de la Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (C. S. E. I) ”Constantin Pufan” Timișoara și de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu Timișoara. Organizatorii le vor afla poveștilor tinerilor hipoacuzici, după care dramaturgul Andrei Ursu va susține cu ei câteva ateleire de teatru și storytelling. Ursu va scrie ulterior piesa de teatru. Regizoarea va fi Ana-Maria Ursu, iar pies ava avea trei reprezentații. Pe tot parcursul proiectului, alături de organizatori va fi Angela Mate, interpret mimico-gestual ce colaborează și cu primăria, care îi va introduce pe organizatori în comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz.

Proiectul „Teatru surd” este singurul proiect cultural intordus pe lista din acest an a Timotion. ”Proiectul nostru le poate oferi o voce. Poate transforma tăcerea în expresie artistică. De aceea, ne bazăm pe spiritul de solidaritate și de responsabilitate al timișorenilor și iubitorilor de artă de pretutindeni pentru a putea organiza acest spectacol. Arta independentă este strâns legată de comunitatea pe care o reprezintă, de aceea, pentru a putea continua, are nevoie de susținerea acesteia. Caracterul unic al Timișoarei, care s-a construit pe ideea de conviețuire și integrare a diverselor grupuri, este o cultură în sine, una care merită titlul de capitală europeană a culturii”, spune cei de la Teatrul Basca.

Cei de la Solidart au nevoie de 18,240 de lei pentru a crea această piesă de teatru. Se poate dona deja pe site-ul Timotion pentru acest proeict, air cei care doresc să susțină acțiunea pot fi campioni sau aprticipanți la cursa din 16 mai. În România, în decembrie 2018, trăiau 23.564 de persoane surde (21.733 adulți și 1.831 copii de suriz, conform Asociației Națională Surzilor din România. Filiala din Timișoara are în jur de 600d e eprsoane în evidență.

 

LĂSAȚI UN MESAJ