DISTRIBUIȚI

Degeaba era apa de la Buziaș celebră în toată țara și nu numai, căci oameni care creează tot felul de inițiative civice în Timiș nu par să fie interesați să promoveze această resursă pe care o aprecia inclusiv Prințesa Sissi. În schimb, în Timișoata se promovează băutul apei de la robinet, adică nicidecum o apă gratuită, cum fals se induce ideea,  ci una furnizată de Aquatim, cu tarif ce crește an de an.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare promovează băutul apei de la robinet, una despre care și Aquatim spune că este plină de clor. Campania prin care suntem îndemnați să nu mai cumpărăm apă plată sau minerală din izvoarele de renume ale României, doar pentru că este vândută îmbuteliat se numește ”Apă bună de băut” și a fost lansată cu ocazia Zilei Mondiale de Monitorizare a Apei, marcată la 18 septembrie. Ideea de bază este de a promova ca inclusiv la restaurante să se dea apă de la robinet clienților, fără a taxa lichidul. Însă, desigur, locațiile au contor de apă și tot vor plăti apa la Aquaitm, nefiind vorba de o apă de la cișmea, care este, într-adevăr gratis, însă pe care acest proiect nu pare intersat să o promoveze.

Într-un puseu ecologist ilogic, care ne încurajează să bem o apă tratată chimic și nu una de la surse naturale, doar pentru că această este îmbuteliată, iată cum ni se servește această gogoașă, sub imperiul fobiei ecologiste de plastic: ”Demersul nostru este doar o picătură de apă mică într-un context marcat de schimbări climatice majore, dar este un demers ce își propune să încurajeze consumatorii să se întrebe de ce nu bem apă de la robinet, de fapt? Și care ar fi soluția ca lucrurile să se schimbe”, spune Mihaela Vețan, președinte CRIES. Reamintim, Timișoara și nu numai a râs un an întreg după ce altă ecologistă cu trei mașini extrem de poluante per familie, userista Aida Szilagyi, milita ca la migranții carantinați, deci potențial infectați cu covid, să li se dea veselă clasică, doar ca să nu fie urme de plastic.

Cel care deține Suppa Bar spune că la ei în restaurant se dă clienților apă de la robinet. ”Cred că este o chestiune absolut normală, nu una pentru care să militezi. E natural ca în industria ospitalității să fie oferită și apă potabilă gratuit, iar  noi, la Suppa Bar, folosim apă din Piața Unirii și toată lumea ar putea face asta, fără să povestim despre acest lucru”, a spus Caius Merșa, reprezentant al asociației industriei ospitalității locale. Ar fi interesant ce părere au și cei din industria apelor minerale, dar desigur, nu au fost invitați la acest eveniment ecologist.

Firește că Aquatim nu poate fi decât fericită că astfel, le va crește vânzarea. ”Zilnic, în laboratorul  Aquatim se fac 200 de analize la apa care ajunge la robinetele noastre. Este o apă sigură, verificată permanent, iar persoanele deranjate de mirosul sau gustul de clor din apă – absolut necesar pentru dezinfecția apei! – trebuie să știe că, lăsată puțin în aer liber sau la frigider, apa își pierde acest miros neplăcut pentru unii”, a spus Gyongyke Tieregan, explicând, sublim, cum dispare mirosul de clor, nu și substanța în sine.

Mihaela Vețan vorbește și despre siguranța apei de la robinet, ca și cum cea de izvor nu ar fi, fără a argumenta și de ce. ”Această campanie continuă seria demersurilor implementate de Asociația CRIES pentru a promova creșterea accesului la apă sigură pentru toți. Este un moment important de a conștientiza impactul de mediu și cel social, determinat de consumul de apă îmbuteliată. De exemplu, în Franța, ”Legea împotriva risipei din 2022” include o serie de măsuri ce vizează reducerea consumului de plastic, iar printre acestea se numără și obligativitate ca restaurantele să ofere clienților posibilitatea de a consuma apă gratuit din rețeaua publică”, mai spune Mihaela Vețan.

Va urma să apara o listă a restaurantelor care oferă clienților apă de la robinet de băut, gratis.

 

LĂSAȚI UN MESAJ