DISTRIBUIȚI

Astăzi, de la ora 18, la Muzeul de Artă Timișoara va avea loc vernisajul expoziției de litografii ”Învățătura Sfântului Matei”. Operele aparțin autorului german Otto Dix, unul dintre cei mai mari opozanți ai regimului nazist, pe când mișcarea era în plină ascensiune.

Operele lui Dix, considerat unul dintre marii artiști plastici germani ai secolului al XX-lea, vor putea fi admirate timp de o lună la Muzeul de Artă Timișoara. În total, vor fi 40 de litografii alb-negru, iar expoziția este realizată în colaborare cu Merkur Plus Cluj-Napoca. Thomas Emmerling, un cunosc colaborator al Muzeului de Artă, este curatorul expoziție, iar muzeograful și artistul Claudiu Toma este co-curator. Colecțiile lui Emmerling includ creații ale unor mari artiști ai lumii: Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dalí sau Joan Miro.

Otto Dix a fost profesor la Academia de artă din Dresda, din 1927, dar și membru al Academiei Prusace, din 1931. Opozant fervent al politicilor totalitare și al ideologiei din al Treilea Reich, Dix a avut probleme cu regimul. Naziștii i-au catalogat lucrările drept ”degenerate” și i le-au confiscat pe o bună parte a acestora. De asemenea, lui Otto Dix i-au fost retrase titlul academic, dar și cel de profesor universitar.

Expoziția ”Învățătura Sfântului Matei” va putea fi vizitată până la data de 18 martie inclusiv, de marți până duminică, între orele 10-18, în sălile de la parter ale Palatului Baroc.

LĂSAȚI UN MESAJ