DISTRIBUIȚI

„Leviatan”, în regia lui Andrei Zviaghinţev, continuă seria de evenimente din cadrul proiectului „Filmul de zece”, lansată de Asociaţia „Pelicula Culturală”, în 2015. Cinefilii sunt invitaţi miercuri, 13 mai, de la ora 19:00, la Sala 2 a Naţionalului Timişorean.

Premiat cu Globul de Aur şi nominalizat la Oscar pentru „Cel mai bun film străin”, LEVIATAN a stârnit admiraţie printre critici şi controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film „anti-rusesc”. În cinematografele ruseşti nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public. Totodată, Ministrul Culturii, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecţia şi finanţarea de către stat a filmelor ce „defăimează cultura naţională”. Pe de altă parte, a fost descris drept „capodoperă”, de ziarul „The Guardian” (Regatul Unit), şi de alte mari publicaţii ale lumii.

„Pelicula Culturală s-a născut în 2012 din pasiunea pentru filmele europene şi dragostea pentru Timişoara. Pentru a promova filmele bune pe care nu le putem vedea în cinematograf sau într-o cinematecă permanentă, şi pentru a pune în valoare clădirile oraşului cu istoria şi poveştile prea puţin cunoscute de publicul larg, am iniţiat o serie de proiecţii de film eveniment. Spunem proiecţii-eveniment deoarece nu sunt simple vizionări, ci sunt mini-spectacole, în care îşi dau concursul filmul, clădirea, invitaţii speciali şi bilete altfel. Toate acestea puse laolaltă, completate cu pasiune, entuziasm şi un public frumos dau naştere unor seri magice, de neratat!”, transmit membrii Asociaţiei „Pelicula Culturală”.

Andrei Zviaghinţev şi Oleg Neghin semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia. Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile sale pe primarul (Roman Madianov) care a pus ochii pe terenul său.

Proiectul „Filmul de zece” cuprinde pelicule actuale şi foarte bune, nominalizate sau câştigătoare la festivaluri internaţionale – care nu ajung altfel la Timişoara. „Leviatan” este unul dintre cele mai puternice filme lansate în 2014, a cărui recunoaştere a început la Festivalul de la Cannes, când a câştigat Premiul pentru scenariu.

„Ne dorim promovarea filmului european şi a spaţiului multicultural timişorean. Activitatea principală constă în organizarea de seri de film european în clădiri valoroase din punct de vedere cultural, arhitectural, istoric sau ştiinţific din Timişoara, spaţii care au ele însele o poveste, aducând un plus de valoare evenimentelor organizate. De asemenea, ne propunem să încurajăm responsabilitatea socială, intrarea la filmele proiectate făcându-se cu bilete inedite (jucării, bulbi de flori, prosoape, cearceafuri, rechizite care au fost donate ulterior în comunitate)”, mai spus membrii Asociaţiei „Pelicula Culturală”.

Biletul la film costă 10 lei şi poate fi achiziţionat în Librăriile Cărtureşti sau la intrarea în sală, înainte de începerea proiecţiei, în limita a 200 de locuri disponibile.

Filmul este subtitrat în limba română.

„VooDoo Films” este distribuitorul oficial al filmului în România.

Alexandru Virgil STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ