Deputatul PNL Marilen Pirtea a lansat critici, chiar dacă pe un ton moderat, despre faptul că proiectul de buget al Timișoarei nu este supus unei dezbateri publice. Municipalitatea nu avea însă ce să facă, deoarece Legea bugetului de stat a creat un context absurd în acest an.

Bugetele localităților trebuie adoptate cel târziu la 2 februarie, dar, tot conform legii, nu se poate face asta înainte de adoptarea bugetului consiliul județean,, votat marți, la prânz. Pirtea se preface că nu știe aceste lucruri! ”Asistăm la o involuție evidentă în guvernanța publică a Municipiului Timișoara. Dacă în istoria recentă practica dezbaterilor publice era o obișnuință, mai ales pentru subiecte de mare importanță, cum sunt cele privind bugetul anual orașului sau obiectivele de investiții, iată că în administrația actuală se renunță treptat la această practică a bunei guvernări. În spatele unui anunț precipitat de deschidere a unei etape de consultare publică, proiectul de buget al Municipiului Timișoara pentru 2023 a fost publicat cu doar două zile înainte de ședința Consiliului Local în care urmează să fie votat”, a declarat Pirtea.

El se plânge că bugetul e în consultare publică două zile și că nu e dezbătut public, asta în condițiile în care primăria face oricum mai multe dezbateri decât consiliul județean, condus de colegul lui Pirtea, Alin Nica. ”Această precipitare conduce, în realitate, la situația în care este aproape imposibil ca proiectul să fie analizat și, cu atât mai mult, să fie depuse amendamente și propuneri ale cetățenilor sau oricăror părți interesate de buna gestionare a bugetului în 2023. Am ajuns, iată, să ne aflăm în situația de adoptare iminentă a unui buget așa cum a fost el propus de executivul primăriei, din lipsă de timp pentru o eventuală dezbatere, o manieră de lucru care se aseamănă cu impunerea unui buget, fără consultări”, a mai punctat Pirtea.

Liberalul sugerează chiar că ai săi colegi nu vor vot aproiectul de buget. ”Riscurile eludării unei dezbateri publice reale sunt evidente și au legătură mai ales cu situația în care acest proiect de buget nu va avea susținerea unei majorități în Consiliul Local Timișoara. Orice amânare în adoptarea bugetului public pe 2023 va ține pe loc și finanțarea serviciilor publice din Timișoara, dar și finanțarea programelor prevăzute în calendarul anului cultural european TM2023, un subiect care este de primă importanță pentru oraș în acest an. Practica mimării dialogului și ocolirii unei dezbateri reale a propunerilor din proiectul de buget nu este specifică Timișoarei și nu este normală într-un oraș european care tocmai urmează să inaugureze calendarul anului Capitalei Europene a Culturii 2023”, mai spune lbieralul.

Desigur, Pirtea nu se putea abține să nu laude vechile adoătir de buget de pe vremea lui Robu fără însă a-l nominaliza, ci denumindu-l , la fel ca Nica sua Tabără ”administrația liberală”. ”Nici măcar explicarea propunerii de buget chiar în cadrul ședinței de plen prevăzute pentru 2 februarie 2023, în care se așteaptă și adoptarea bugetului anual, nu este o procedură conformă cu așteptările și nevoile de dialog din comunitatea noastră. Am ajuns într-o situație incredibilă astăzi, în Timișoara, când privim exemplele bune ale dezbaterilor organizate de administrațiile anterioare și nu înțelegem, prin comparație, care sunt motivele involuției reale pe care o demonstrează executivul din Primăria Timișoara prin lipsa de transparență și refuzul dezbaterilor”, a mai conchis Pirtea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ