DISTRIBUIȚI

Înainte de agitația provocată de epidemia de coronavirus, anul 2020 a avut și alte tulburări. În ianuarie, relațiile dintre Iran și SUA deveniseră foarte tensionate și la nivel mondial, se vorbea de posibilitatea unui război. În Iran se aflau și handbaliștii care joacă în campionatul românesc, inclusiv portarul lui SCM Poli, Mohsen Babasafari. Din perspectiva sa, din interior, situația nu a fost atât de dramatică, iar iranianul spune că țara sa și România seamănă mai mult decât am putea crede.

În ianuarie, în Iran s-a prăbușit și un avion ucrainean. Babasafari se afla în pregătiri cu naționala Iranului și spune că el și colegii nu au resimțit probleme sau o stare de neliniște din acest motiv. ”Nu am avut probleme în Iran din acest motiv. A fost o greșeală (nr. avionul ucrainean doborât), Iranul și-a cerut scuze. Sportul e sport, iar politica e politică. Eu mă concentrez pe meseria mea. Nu mă afectează greșeala aceea, dar m-am rugat pentru victime. Nu era panică. La final de an, am fost câteva zile acasă cu familia. Nu erau probleme. Iranul e o țară în care se trăiește foarte bine. Avem oameni foarte drăguți și buni. Nu s-a întâmplat nimic între Iran și vreun alt stat. Sunt doar declarații politice. Iranul e cunoscută ca o țară puternică, și e un stat respectat”, a mărturisit handbalistul.

În România, cluburile de handbal ce au jucători internaționali iranieni s-au gândit la varianta ca jucătorii să fie înrolați dacă izbucnea războiul. Teoretic, legea iraniană spune că bărbații apți de luptă trebuie inclusiv să revină în țară dacă sunt chemați la oaste. Babasafari spune că nu există însă sancțiuni dure și că el însuși a primit de la guvern scutirea pentru stagiul militar obligatoriu, care în Iran durează doi ani. ”Da, avem această regulă. Dacă izbucnește un război, noi trebuie să ne întoarcem în Iran. Dar asta nu înseamnă că ești obligat sau că dacă nu ne întoarcem, ne vor ucide. E alegerea fiecăruia. Eu de exemplu nici nu am făcut stagiul militar, pentru că am fost la Jocurile Asiatice pentru juniori și am luat medalia de aur, iar Guvernul a zis că putem să nu facem armata”, a declarat Babasafari.

La începutul anului, Iranul a jucat la Campionatul Asiei, unde a luat locul 6. Babasafari spune că echipa putea obține un rezultat mai bun. ”Nivelul campionatului asiatic e bun. Cred că nivelul e între cel din Europa și cel din Africa.  Avem Qatar-ul, Japonia, Coreea de Sud, Bahrain, Arabia Saudită, toate echipe ce joacă un handbal bun. Și noi avem jucători buni. La această competiție am avut toți stranierii în lot. Dar am avut ghinion cu Coreea de Sud. Am făcut niște greșeli și ei au mers mai departe. Am luat acest loc 6, din cauza unor mici greșeli. Cu această echipă, ar fi trebuit să fim în finală”, a punctat portarul lui Poli.

Despre Iran, portarul Timișoarei spune că este o țară frumoasă, prosperă și cu oameni pașnici, care seamănă cu România în destule privințe. ”Iranul e una dintre cele mai mari și vechi state ale lumii. Suntem urmașii perșilor. Chiar dacă nu are întinderea Imperiului, e o țară foarte frumoasă. Avem toate cele patru anotimpuri. Isfahan, unde trăiesc eu, e unul dintre mai frumoase locuri din lume. Îl recomand turiștilor. Avem un râu care străbate orașul, de milenii. Avem și alte orașe frumoase. Avem fructe fantastice, carne bună. Suntem și mai apropiați de europeni prin gândire. Suntem musulmani șiiți.  De altfel, suntem un grup de jucători care jucăm în România de câțiva ani. Suntem de treabă, pentru că așa am fost educați de părinți, de bunici. Acum e puțin mai greu pentru noi să obținem vize. Dar nu avem altfel de probleme”, spune Babasafari.

La început, Babasafari nici nu a vrut să vină în România. Dinamo l-a ofertat după ce a jucat la Tabanya, în Ungaria, dar a preferat să meargă la Goztepe, în Turcia. Ulterior, colegul Alireza Mousavi i-a schimbat optica și așa a ajuns la Steaua. ”Mousavi, cu care eram coleg la Tatabanya, a venit în România, iar eu m-am dus în Turcia. La vremea respectivă am avut oferă și de la Dinamo, dar nu am acceptat. Nu credeam că handbalul românesc e foarte bun. Mousavi mi-a zis că Liga românească e bună, că sunt condiții bune. L-am ascultat, am primit o ofertă de la Steaua. Am aflat că Steaua e o echipă bună și așa am acceptat să semneze pentru doi ani. Au vrut să mai rămân, dar a fost problema cu criteriile impuse de federație. Criteriile acestea nu sunt bune pentru handbalul românesc”, a povestiti Babasafari.

Iranianul spune că el și conaționalii săi se simt ca acasă în România. ”Românii sunt un popor foarte bun. Sunteți foarte apropiați unii de alții, ca iranienii. De asta ne simțim bine aici. Mă simt ca acasă. Oameni se respectă unii pe alții. Când am venit la Timișoara m-am simțit ca și cum m-aș fi întors acasă. Mâncarea e bună. Noi nu mâncăm porc, pentru mine mereu se gătește ceva cu pui sau vită. Și noi avem shawarma. Mâncarea din Iran e foarte bună. În București există un restaurant iranian, Când merg acolo mă simt ca acasă și mănânc prea mult. Și jucătorii de la Dinamo și Steaua merg acolo”, crede Babasafari.

Deși vine din Orientul Mijlociu, Babasafari simte aerul european al Timișoarei. ”Timișoara e un oraș frumos, calm. Bucureștiul are un trafic cumplit. Dar pentru mine era nimic, pentru că eu vin din Iran. Acolo, în Teheran, dacă vrei să ajungi de undeva în altă parte, e mai complicat. În Timișoara nu e trafic. Centrul e frumos, cafenele sunt foarte frumoase. Râul Bega e foarte frumos. Oamenii sunt fantastici, calmi, respectuoși. Apropierea de Serbia și Ungaria face ca mulți străini să vină aici și să fiți un oraș mai european ca altele”, a conchis portarul lui SCM Poli.

foto: facebook.com/scmpolitehnica

LĂSAȚI UN MESAJ