În această după-amiază, zona din nordul Timișoarei a fost sub alertă de cod portocaliu. ISU Timiș, în loc să comunice alerta înainte, a tirmis-o presei după ora 19, deși alerta a expirat la ora 18! Nu este prima dată când instituția comunică în bătaie de joc, astfel că vom atașa articolului poza cu șefii, ca timișenii să știe cine nu îi respectă.

Mai important decât alertarea populației, pentru ISU a fost să comunice că la 17,20, s-a pregătit grupa operativă la sediul inspectoratului, iar apoi s-au prealertat unitățile din subordine și autoritățile locale din zoan vizată. Populația a primit și mesaje prin RO-Alert. ”Astăzi, 27.04.2022, în intervalul orar 17:20-18:00, la nivelul județului Timiș a fost valabil un Cod Portocaliu de averse torențiale și intensificări ale vântului, pentru localitățile Recaș, Giarmata, Ghiroda, Sânandrei, Satchinez, Orțișoara, Pișchia, Mașloc, Dudeștii Noi, Remetea Mare, Fibiș și Bogda”, este anunțul trimis de ISU presei timișene, după ora 19!

Iată și sfaturile instituției, când vedem că furtuna e iminentă:

– Întrerupe orice activitate în aer liber.
– Intră în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, ești mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior.
– Închide bine ferestrele şi uşile.
– Evită folosirea apei și duşurile ori sălile de baie. Apa și conductele instalaţiilor pot cauza electrocutare (trăsnet, scurt circuit).
– Utilizează telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir ori mobilele sunt sigure în utilizare.
– Deconectează de la priză aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.). Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.
Și sfaturi pentru perioada din timpul furtunii:
Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
* Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!
* Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc.
* Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi.
* Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale.
* Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat.
* Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.

 

LĂSAȚI UN MESAJ