DISTRIBUIȚI

JazzTM a murit, trăiască JazzX! Festivalul de Jazz de mare succes din Timișoara își va schimba doar denumirea și organizatorii și nu va muri, deși Primăria Timișoara a fost indiferentă la succesul evenimentului. Festivalul va avea loc în perioada 1-3 iulie, tot în zona centrală a orașului.

Line-up-ul din acest an este umul foarte interesant, cu nume precum: Stanley Clarke N 4EVER, Hiromi – The Piano Quintet, Ashley Henry Trio, Theon Cross, Ilhan Ersahin’s Istanbul Session, Lucy Woodward, Radu Vâlcu Quintet, Muntet, TajNic Trio.Pentur anul viitor, se promite o ediție cu totul și cu totul specială. ”Am început demersurile din 2013, cu scopul de a spori șansele roașului al titlul de capitală europeană a culturii. Cred că tărie că a fost unul dintre punctele culiminante ale candidaturii. Este evenimentul la care au participat mulți spectatori din afara țării, au venit jurnaliști străini, am avut public din toată țara. și am avut artiști care au câștigat în total 20 de Premii Grammy. Literalmente, e evenimentul care a adus cei mai buni artiști de jazz din lume la Timișoara. Ne propunem ca anul viitor să revenim la formula completă, în care să includem spectacole în tot centrul și evenimentul va avea o componentă mult mai pregnantă de educație: o cșaolă de jazz de două săptămâni și o serie de Maste Class-uri”, a spus Norbert Tanko, organizator, din partea Centrului Cultural Plai.

 

Festivalul nu a fost inclus în Agenda culturală a Casei de Cultură, fiind considerat ca eveniment organizat de o entitate externă primăriei. Centrul Cultural Plai nu a putut risca cu aplicarea pentru finanțare la centrul de proiecte și, dacă nu se găsea sprijin, probabil că evenimentul nu s-ar fi ținut. Din bugetul de 1,2 milioane de lei, 800.000 vor veni de la CJT. ”Am reușit după anumite discuții să reluăm fostul JazzTM și am reușit să o facem cu ajutorul Centrului Cultural Plai. A zecea ediție se va numi JazzX și principalul finanțator va fi CJT. Nu puteam să nu trecem peste respingerea unui asemenea festival de către primărie, și, chiar dacă nu avem posibilitățile financiare ale primăriei, un astfel de eveniment credem că este reprezentantiv pentru Municipiul Timișoara. Dorim să creștem acest eveniment și să-l cam înn 2023 un eveniment de anverguă pe plan european, nu doar național”, a declarat președintele CJT, Alin Nica.

Norbert Tako a explicat că nu au optat pentru a cere finanțare la Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara deoarece pentru a antama artiști de top fără a ave a o predicitiblitate. Cu CJT, Centrul Cultural Plai a smenat un parteneirat pe trei ani. Ei vor mai veni cu 300.000 de lei, iar Ministerul Culturii alocă pentru ediția din acest an 100.000 de lei. ”Avem nevoie de predictibilitate și siguranță. Aplicarea la Centrul de Proiecte nu oferea acest lucru. Ar fi fost un concurs care inițial trebuia să se organizeze în noiembrie, era un termen la care am fi fost dispuși, dar s-a organizat în martie și nu ne puteam trezi că nu avem finanțare. Evenimentul a fost tot timpul o co-producție. Acest lucru înseamnă că doi producători se angrenează direct și fiecare cheltuiește partea lui de buget. Motivul pentru ca Timișoara nu a dorit să fie partener nu vi-l pot spune, pentru că nu știu”, a mai spus Norbert Tako.

 

Artiștii de la festival au cerut sume între 5000-20.000 de euro, dar organizatorii spun că sumele sunt chiar rezonabile, dată fiind anvergura cântăreților. CJT va organzia evenimentul prin Muzeul Banatului. ”Sunt bucuros că putem participa la eveniment. Mulțumim Centrului de Proiecte Plai și CJT că ne-au ales. Cred că este cel mai mare eveniment de acest gen pe care îl vom organiza și sper că va fi de succes”, a spus Claudiul Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ