DISTRIBUIȚI

Comitetul Olimpic Internațional a anunțat oficial marți că Jocurile Olimpice de la Tokyo au fost amânate. Astfel, competiția supremă ar urma să aibă loc anul viitor, iar la nivel național, strategie va fi reconfigurată. Din județul Timiș, doi sportivi au reușit deja să se califice la competiția supremă. 

Astăzi, primul anunț al fost cel al premierului Japoniei, Shinzo Abe, care a anunțat că CIO a acceptat propunerea ca Jocurile Olimpice să fie amânate pentru 2021. Ulterior, a venit și anunțul oficial CIO. ”În circumstanţele actuale şi bazându-ne pe informaţiile oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, preşedintele CIO şi prim-ministrul Japoniei au concluzionat că ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice, de la Tokyo, trebuie reprogramată dincolo de 2020, dar nu mai târziu de vara anului 2021, pentru a avea grijă de sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicaţi în Jocurile Olimpice şi a comunităţii internaţionale. Liderii au ajuns la un acord că Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi un far de speranţă în lume în aceste vremuri tulburi, iar flacăra olimpică poate deveni lumina de la capătul tunelului în care se găseşte lumea în prezent. Astfel, s-a stabilit ca flacăra olimpică să rămână în Japonia, dar şi ca Jocurile să îşi păstreze denumire de Jocurile Olimpice şi Paralimpice Tokyo 2020”, se arată într-un comunicat de presă al CIO.

De altfel, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a dat deja recomandări federațiilor naționale. ”Era ceea ce ne aşteptam, practic era o chestiune de zile, de ore până să se anunţe această decizie. E bine că a venit în momentul acesta, pentru a nu mai da loc la interpretări şi pentru a da posibilitatea sportivilor şi celor care îi conduc pentru a-şi reevalua planurile de pregătire, strategia. Noi astăzi am avut o primă şedinţă a Comisiei Tehnice olimpice pentru sportul de performanţă, au făcut câteva recomandări pe care le vom trimite federaţiilor sportive naţionale, urmând a începe acest dialog vizavi de decizia de amânare a Jocurilor Olimpice. Dintre recomandări, în primul rând este vorba de pregătirea sportivilor, a celor calificaţi şi a celor în curs de calificare. Avem nevoie de o regândire a strategiei până anul viitor. Trebuie ştim dacă fiecare federaţie îşi menţine obiectivul, dacă îşi reevaluează acest obiectiv şi fiecare federaţie ce obiectiv are în perioada următoare, pe termen scurt şi după aceea să vedem un plan pe termen lung. După anunţul preşedintelui Iohannis de astăzi, situaţia oricum devine, hai să nu-i spunem stresantă, dar devine foarte serioasă. Trebuie să respectăm aceste cerinţe, pentru că, după cum vedeţi, numărul de cazuri creşte în România şi eu cred că avem datoria fiecare dintre noi să fim disciplinaţi, că respectăm aceste măsuri, atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru”, a declarat pentru Agerpres Mihai Covaliu, președintele COSR.

Din Timiș, doi sportivi sunt deja calificați pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Primul calificat a fost canotorul Marian Enache, care, alături de Ioan Prundeanu, a calificat barca de dublu vâsle. De asemenea, la competiția supremă este calificată și baschetbalista Ancuța Stoenescu, cu echipa feminină de 3X3 a României. Pentru multe discipline sportive, calificările mai erau deschise. Multe turnee și competiții la care se putea obține calificarea au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ