DISTRIBUIȚI

Conform legii, în România trebuie să se închidă centrele de plasament care amintesc de sistemul comunist pentru copiii instituționalizați. În județul Timiș s-a reușit să se găsească soluți pentru minori, cu case de tip familial și centre de zi, iar un sprijin în acest sens a venit și prin proiectul ”Activ și integrat în comunitate”.

În Timiș funcționau cinci centre de plasament mari, la Timișoara, Lugoj, Recaș, Găvojdia și Periam. Scopul proiectului „Activ și integrat în comunitate”, finanțat din fonduri europene, este în primul rând să se asigure că cei care ies din sistemul instituționalizat se pot integra în societate, cu un loc de muncă și o familie. „Mă bucur când văd că și adolescenții și tinerii din sistemul de protecție înțeleg acest lucru și caută, alături de managerii de caz, de asistenții sociali și de ceilalți specialiști din cadrul Direcției, să urmeze cursuri de formare și calificare profesională, iar apoi – un loc de muncă pe măsura fiecăruia, un start pe drumul către independență și către formarea unei familii”, a declarat directoarea generală a DGASPC, Carmen Apostol, la întâlnire de rpezentare a proiectului.

Pentru a rezolva problema mutării copiilor din centrele de plasament mari, se dezvoltă mai multe case de tip familial la Timișoara, Lugoj, Nădrag, Săcălaz și Găvojdia. ”Absolut toate cnetrele mair trebuiau închise până în 2021 și iată că le-am închis pe toateCopiii din casele de tip familial sunt schimbați, își iubesc casa, se implică în întreținerea ei, sunt dornici să culeagă răsaduri sau să taie iarba și sunt de-a dreptul fericiți. Chiar dacă legislația nu ne-a ajutat întotdeauna, am găsit mereu soluții în favoarea copiilor. Aceste case sunt ideale pentru grupurile de frați mari sau pentru copiii cu dizabilități severe. Iar în acest an, pe lângă casele de tip familial existente, vom mai avea una, în Timișoara”, a declarat Monica Trușcă, director executiv PDC în cadrul DGASPC Timiș.

Ambiția este de a avea 18 case de tip familial, air multe provin din donațiilor oamenilor sufletiști și generoși. În proiect, beneficiarii direcți sunt 70 de copii de la trei centre mari de plasament din județ, CRRNC Timișoara, CRRNC Lugoj
și cei cu măsură de protecție din cadrul CP Găvojdia. Realizarea caselor de tip familial și a centrele de zi, care să rpevină separarea copiilor de familie, aduc însă benficii pentru mulți alți copii care vor ajunge în sistemul instituționalziat. Un eveniment similar va avea loc la Lugoj, marți, în zona județului în care erau cocnentrate cele mai multe centre de plasament.

1 COMENTARIU

  1. Daca inchideti toate centrele de plasament, in maxim 2 ani vom avea din nou ^^copii strazi^^ prin Piata 700, Centru din Timisoara si apoi in tot Judetul Timis. Casa de tip familial nu acopera nevoia unui copil de Mama si Tata. Mai bine cauta-ti parintii acestui copil din centul de plasament si sustineti financiar, material si social familia aceea. Aceasta nu inseamna ca nu se vor mai naste copii care sa fie abandonati in spitale, locuri publice sau chiar aruncati la pubelele de gunoi. Ar fi mai important si foarte urgent sa faceti planuri serioase de investitie in tineretul din Romania si chiar in dreptul acestor tinerii proveniti din centrele de plasament. As fi curios sa vad un studiu (cu cauzele si motivele pentru care ajung acesti copii in centrele de plasament) din partea voastra, a celor ce inchideti aceste centre de plasament. Mai multi bani investiti in tineretul din Romania va insemna o Romanie mai frumoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ