Melomanii mai au doar puțin de așteptat până își vor delecta urechile cu muzică de operă și filarmonică de calitate. Festivalul Internațional ”Timișoara Muzicală” începe la 26 aprilie și se va termina la 31 mai.

Ajuns al ediția a XLVIII-a, festivalul e organizat de Opera Națională Română din Timișoara și Filarmonica ”Banatul”. Longevivul eveniment a fost inițiat în stagiunea 1968/1969 la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu, dirijori și directori ai Operei, respectiv ai Filarmonicii timișorene și dăinuie cu succes până astăzi. Capetele de afiș sunt operele „Turandot”, ”Tosca”, ”Otello” opereta ”Bal la Savoy”, opera Gala 2024, concertul vocal-simfonci al Filarmonicii, Concertul simfonic, concertul vocal-simfonic cu invitați de la Filarmonica Arad, dar și concertul de închidere, tot al Filarmonicii ”Banatul”.

Prima parte a festivalului va fi dedicată operei. La 26 aprilie, în săptămâna Floriilor, de la ora 19, e programată ”Turandot”, celebra operă a lui Puccini, în anul de centenar al marelui muzician. În 2 mai, înainte Paștelui ortodox, la Sala Capitol va avea loc concertul vocal-simfonic, dirijat de Radu Popa și pregătit de Iosif Todea, desigur, cu corul „ion Românu”. Vor cânta pianistul Daniel Ciobanu, soprana Luiza Fatyol, tenorul Ovidiu Puricel și basul Mihai Damian. Din program nu lipsește ”Iisus pe Muntele Măslinilor„, a lui Beethoven.

Seara de 8 mai, în Săptămâna luminată, va fi timpul pentru ”Bal la Savoy” în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu și cu scenografia lui Dragoș Buhagiar, de la ora 19, la Operă. Peste două zile, la Filarmonica e concertul simfonic, cu violonista Sarah Nemțanu, tot de la ora 19.  La 15 mai, Opera ne prezintă de la ora 19 celebra ”Tosca”, pentru ca în 17 vine dijorul britanic George Jackson, la un concert cu muzicienii de la Arad. Cei de la Operă merg la un turneu britanic, dar în 22 mai, anterior plecării, e programată opera Gala 2024, de la ora 19.

În fine, închiderea festivalului va fi la Filarmonica Banatul, în 31 mai, tot de la ora 19. David Niemann dirijează concertul, iar Alexandra Dariescu va fi solista de la pian. Biletele se găsesc pe siteurile celor două instituții de cultură, precum și la casieriile lor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ