Sâmbătă nu va fi doar sărbătoarea veselă a Dragobetelui, ci și comemorarea a doi ani de la începerea atacului rusesc în Ucraina. În orașul nostru, se vor organiza mai multe evenimente pentru a marca momentul.

Conform Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, din 24 februarie 2022 până acum, au sosit în capitala Banatului 4000 de ucraineni, care au cerut sprijin sub o anumită formă. Instituția organizează, cu cei din comunitatea ucraineană și LOGS – Grup de inițiative sociale organizează evenimentul ”După doi ani – Timișoara rămâne alături de Ucraina”. Vor fi mai multe tipuri de manifestații sâmbăta aceasta. Totul va începe de la ora 14.

Până la 15.30, la sala polivalentă a Biblibotecii Universității Politehnica se organizează o masă rotundă. Vor vorbi Silviu Rogobete – prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Ileana Rotaru – conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, UVT, Călin Rus – directorul Institutului Intercultural din Timișoara, Alexandr Babich – profesor și binecunoscut istoric din Odesa (Ucraina) specializat în război, Angela Ciupa-Rad – Șef Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară DAS MT, Flavius Ilioni Loga – director executiv LOGS – Grup de inițiative sociale, reprezentanți ai comunității ucrainene. Moderatoare e jurnalista Andreea Oance.

De ora 16, comunitatea ucraieană organizează ”Marș Tăcut pentru Ucraina”. Se pleacă din Blașcovici, de la Casa LOGS, pe traseul Str. Țebea nr. 12 – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Calea Bogdăneștilor – Calea Circumvalațiunii – Bulevardul Republicii – Bulevardul Regele Ferdinand – Catedrala Mitropolitana – Piața Operei. Participanții vor avea cu ei tricouri cu mesaje de susținere , iar pe traseu vor fi marcate 12 momente ale războiuli. Pe traseu va fi și expoziția foto „După doi ani”.

La finalul marșului, de la ora 18, se va ține un moment de reculeger,e timp de o oră. Vor participan oficialități, reprezentanți ai bisericii și oricine dorește să se alăture. Opera va fi luminată înn culoriel steagului Ucrainei. Se vor ține discursuri după minutul simbolic de reculegere , se vor spune rugăciuni și se vor aprinde și lumânări.  Seara se termină cu filmul ”20 de zile în Mariupol” regizat de Mstyslav Chernov. Filmul se proiectează la Cinema Victoria, între orele 20-21:35.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ