DISTRIBUIȚI

Ei bine, în anul în care Timișoara este capitala europeană a culturii, se lanseză cărți, de altfel interesante, care nu sunt disponibile publicului larg în format clasic! Este vorba de ”Banatul otoman. Studii istorice” și de ”Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII”.

Ambele cărți au fost lansate miercuri, la Universitatea Politehnică din Timișoara și sunt scrise de istoricii Ioan Hațegan și Alexandru Kosa. Ambii sunt cercetători la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” ai filialei Timișoara a Academiei Române, iar profesorul Ivan Bogdanov a moderat evenimentul. Cei doi autorii au vorbit despre cum s-a născut ideea acestor cărți, dar și despre munca titancă de colectare datelor pentru cele două volume. De asemenea, a vorbit la eveniment și preotul paroh Ionel Popescu, de la Mitropolia Banatului, despre referirele la păstrarea credinței în vremuri de turnură istorică.

Cele două volume sunt disponibile pentru a fi citite online și se încearcă o tipărire a lor într-un tiraj restrâns, ceea ce e destul de regretabil tocmai în anul 2023, când ar trebuie să existe interes pentru literatură și carte. ”Banatul otoman. Studii istorice” tratează problematica celor 164 de ani de ocupație turcă a regiunii, inclusiv cu aspecte monografice și cu referiri la perioada Mitropolotiului Iosif cel Nou dela Partoș. ”Scurtă istorie a Banatului medieval, secolele X-XVIII” începe cu ducatele lui Glad și Ahtum și tratează apoi toată istoria până la venirea austriecilor.

LĂSAȚI UN MESAJ