În anul 1993, la Constanța, a fost recuperată o valiză cu manuscrisele lui Corneliu Coposu, ascunsă timp de decenii pentru a nu cădea în mâinile Securității. După mai bine de douăzeci de ani de la această descoperire, distinsa Doina Alexandru a lucrat cu dăruire pentru a transforma aceste documente prețioase în cartea „Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”, publicată de Editura Vremea.
Aceste pagini memorialistice, ascunse de Securitate timp de mai bine de patru decenii, reflectă dedicarea lui Coposu față de mentorul său, Iuliu Maniu, și documentează întâlnirile acestuia cu personalități politice și diplomați străini. De asemenea, jurnalul cuprinde strategii complexe pentru eliberarea României de sub alianța cu Germania nazistă și plasarea țării de partea Aliaților, precum și eforturile disperate de a salva România de comunismul sovietic.
Lansarea celei de-a doua ediții a „Jurnalului Interzis” va avea loc duminică, 10 noiembrie 2024, ora 17:00, la Memorialul Revoluției din Timișoara, unde vor fi prezenți Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, evenimentul fiind moderat de Cosmin Budeancă.
Dezbaterea „Am Învațat să Fim Liberi?”
La 35 de ani de la Revoluția din 1989, dezbaterea „Am învățat să fim liberi?” ne invită să analizăm cum ne-a transformat tranziția postcomunistă. Tema explorează tranziția de la regimul represiv, bazat pe cenzură și teroare, la provocările postcomunismului, inclusiv corupția, manipularea și ascensiunea iliberalismului. Întrebarea „Am învățat să fim liberi?” se dorește un prilej de reflecție asupra schimbărilor din România și Europa de Est, invitând la o discuție deschisă despre libertate și democrație.
Dezbaterea va avea loc luni, 11 noiembrie 2024, la ora 11:30, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, având ca invitați personalități de prestigiu: Thierry Wolton, autorul „O istorie mondială a comunismului”, Brândușa Armanca, Alexandru Gussi, Marina Constantinescu, Antonie Popescu și Dănuț Iacob. Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu.
Evenimente Dedicate Personalității lui Corneliu Coposu
În onoarea marelui om politic Corneliu Coposu, seria de evenimente de la Timișoara include:
- Expoziția „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, organizată pe malul Begăi, lângă Vila Mal.
- Proiecția specială a documentarului „Brașov 1987. Doi ani prea devreme” la Cinema Victoria.
- Gala Corneliu Coposu, găzduită de Opera Națională Română din Timișoara, care va avea loc duminică, 10 noiembrie, de la ora 19:00.
Duminică, 10 noiembrie, la ora 12:00, imediat după Sfânta Liturghie și Slujba de Parastas în memoria lui Corneliu Coposu, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la bustul său din Bulevardul Corneliu Coposu nr. 5.
Biletele pentru Gala Corneliu Coposu pot fi achiziționate pe platforma Eventbook. Veniturile obținute din vânzarea biletelor și donațiile primite vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, județul Sălaj, satul natal al liderului politic.
Parteneri și organizatori
Evenimentele fac parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, organizat în cadrul Revoluției anticomuniste din decembrie 1989, fiind susținute de Fundația Corneliu Coposu, Fundația Hanns Seidel, JTI România și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
Parteneri: Universitatea de Vest din Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților din România – filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Editura Vremea, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara.
Parteneri media: TVR Timișoara, Radio România Cultural, Sens Politic, Pro Contemporania.