DISTRIBUIȚI

Ieri a fost un circ penibil în consiliul județean, unde peste 90% dintre ședințele de plen așa sunt. Liberalii au aceeași teorie ca pesediștii, că nu s-au contabilizat voturile tuturor consilieri, aleși județeni care din comoditate și nesimțire, au fost de acord ca ședințele să se țină cu prezență online și nu fizică, context care favorizează astfel de discuții. 

Ieri s-au supus la vot noi ”variante” de împărțire a banilor către primării și pentru drumuri județene, după proiectele votate în ianuarie și atacate în contencios de Instituția Prefectului Timiș. Banii pentru primării, au trecut cu 19 voturi, la limită, dar la durmuri județen au fost doar 18 voturi ”pentru”. Pentru că nu a ”ieșit” se cere ca proeictul să fie supus din nou la vot. Un proiect poaet fi spus al vot de două ori în aceeași formă.  ”În cadrul ședinței de plen desfășurate astăzi la Consiliul Județean Timiș, consilierii județeni din grupul PNL, alături de cei din grupul PSD și din alte formațiuni, au depus inițiativa de a relua votul cu privirea la hotărârea de consiliu județean legată de sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale destinate unităților administrativ teritoriale din Timiș, bugete locale și drumuri”, se arată într-un comunicat anonim al PNL.

Liberalii spune că nu s-au înregistrat voturile a doi aleși județeni. Andrei Cotețiu a votat pentru bani dați primăriilor și apare fără vot la proiectul cu drumurile. Cosmin Laăr apare fără vot la ambele. ”Deși această hotărâre era în situația de a obține majoritatea voturilor, conform intențiilor exprimate de consilieri, adoptarea hotărârii a întâmpinat obstacole tehnice. Proiectul care privea repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pe anul 2024 a fost respins în urma disfuncționalităților la sistemul de vot. Votul unor consilieri județeni nu a fost înregistrat în cadrul votului final pentru sumele alocate intervențiilor la drumuri, spre exemplu, cu o motivație aparentă legată de disfuncționalități tehnice, dar care este posibil să ascundă influențe asupra procedurii din partea celui care este președinte CJT în funcție, Alin Nica, care a exercitat presiuni asupra consilierilor”, se mai arată în comunicatul PNL.

Liberalii vor o ședință de urgență pentru a resupune la vot acest proiect. ”Sperăm ca aceste disfuncționalități tehnice ale sistemului de vot de la CJ Timiș să nu se mai repete, pentru o adoptare transparentă a deciziilor în plenul consiliului. Ne exprimăm pentru convocarea de urgență a unei ședințe a plenului Consiliului Județean Timiș, chiar în această săptămână, în care să fie repusă în dezbatere și clarificată alocarea fondurilor de reechilibrare, într-o versiune corectă și echilibrată”, mai transmit liberalii. Alexandru Iovescu vorbea despr eo nouă ședință la finalul acestei săptămâni.

E important de zis că nu toți liberalii au votat proiectul, așa cum au făcut-o toți cei din PSD, plus Korman, ex-PRO România. Au mai votat liberalii Sorina Ciurlea, Cosmin Costa, Mihaela Calescu, Lucian Blaga, Laurențiu Timiș, Dan Sarmeș, Marin Popescu, Balint Petrescu și Liviu Cocean. Mihiță Bojin votase proiectul cu banii pentru primării, nu și cel de drumuri. Au votat în concordanță cu dorințele lui Nica, împotriva sau s-au abțintu sau nu au votat ambele proiecte Marius Hiticaș, Eugen Grigoriu, Elena Samoilă, Alexandru Proteasa, plus Cosmin Lazăr, care nu a votat nici el.

LĂSAȚI UN MESAJ