DISTRIBUIȚI

Colterm riscă să dea faliment dacă se va lua o nouă amendă pentru achiziția certificatelor de mediu, cu termen-limită data de 30 aprilie. În acest context delicat, Alin Nica și Cosmin Tabară vin cu propuneri pentru ca, în opinia lor, compania locală de termoficare să devină rentabilă.

Nica spune că are patru soluții pentru Colterm. Una ar fi ca după ce un ivnestitor privat va ridica o centrală bazată pe energia geotermală, pentru a produce curent, căldura, produs rezidual, să fie folosită pentru încălzire Timișoarei. A doua propunere este utilizarea unui instalații de cogenerare bazată pe hidrogen, care s-ar putea face cu bani din PNRR. De asemenea, cu toată că Programul Operațional Infrastructura Mare se încheie la final de 2023, Nica spune că din acest program se poa cere bani pentru realizarea unui biodigestor, care să utilizeze gunoaiele pentru a produce energie. Președintele Consiliului Județean Timiș mai spune că energia termică reieșită din instalația de cogenerare poate fi folosită pentru un bazin olimpic de înot construit lânăg Colterm.

Alin Nica recunoaște că ideile pentru viitor sunt inutile, dacă nu se vor lua certificatele de mediu. Nica le numește în mod eronat „certificate verzi”, deși ele sunt ”certificate de dioxid de carbon”, obligatorii de plată pentru CET-urile care poluează. ”Sunt procese pe termen mediu și lung, nu rezolvă direct problema acum. Dacă dacă nu începem să rezolvăm problema, evident că ne vom întâlni cu ea și epste 3 ani. Certificatele verzi sunt obligatoriu. Nu este un moft. Am văzut că Dominic Fritz a cerut a cerut schimbarea politicii certificatelor verzi pe plan european. Dupăc e a cerși bani de la Guvernul Ciucă este prea mult să ceri primului-ministru să meargă la Bruxelles să renegocieze o întreagă politice de mediu. Este ca și cum un dirijor ar da foc partiturii pentru că un corist nu poate atinge o notă înaltă”, a spus Nica.

Viceprimarul Cosmin Tabără a precizat că de pe acum ar trebui cumpărat cărbune pentru iarna viitoare. ”Este foarte important pentru noi să asigurăm căldura și apa caldă în tot parcursul anului și îm sezonul de iarnă care vine. Dacă nu pregătim iarna ce vine, vom fi exact în situația de iarna trecută. Este importanrt să începem să negociem contractele din timp și să nu ne pierdem în proiecte fără impact pentru societate. Timișoara nu-și permite să trăiască de pe o zi pe alta”, a spus Tabără.

Publicația noastră are informații că plângerea pentru neachiziționarea certificatelor de mediu în 2021 nu este făcută doar de către Curtea de Conturi, ci că ar fi și o plângere făcută de SRI, pentru probleme de siguranță națională! Alin Nica spune că nu are informații în acest sens. ”Cred că este grav că s-a ajuns aici. Nu pot să găsesc eu vinovații, dar faptul că s-a deschis o anchetă ridică mari semne de întrebare. Mi-e greu să cred că procurorii DNA merg la ghici. Eu am semnalat public că se instigă la nerespectarea legii neachitând certificatele verzi, un lucru care face parte dintre-un lanț de abuzuri comise de cei doi (n.r. primarul Fritz și viceprimarul Lațcău) în această speță a termoficării”, a spus Nica.

Cosmin Tabără spune că îi pare rău de Ruben Lațcău. ”Eu vineri am aflat de plângere. După zvonuri eu nu mă iau. Ceea ce pot să spun e că îmi pare rău de Lațcău, că este pus într-o astfel de situație și că Timișoara este pusă într-o astfel de situație, prin descinderea procurorilor DNA”, a spus viceprimarul liberal.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ