DISTRIBUIȚI

Timișorenii și nu numai vor putea vizita o expoziție interesantă la Muzeul Național de Artă Timișoara, ”Symbiosis”, cu lucrările lui Dan Voinea. Vernisajul va avea loc miercuri.

De altfel, expoziția este o revenire a lui Dan Voinea pe simele din România după zece ani. Voinea este născut în 1970 și este absolvent al Universității Naționale de Arte București. Artistul care trăiește în Craiova și București a expus în ultimii ani doar în afara țării, la Slag Gallery New York și Galerie RX Paris. De altfel, expoziția „SYMBIOSIS. Dan Voinea meeting the masters” va conține, pe lângă lucrări din atelierul din Berlin, dar și extensie a lucrărilor expuse de artist la New York și Paris. Pentru câteva luni, lucrările lui Voinea vor lua locul unor tablouri ale lui Corneliu Baba, Nicolae Tonitza sau Ștefan Luchian. De altfel, tablourile vor fi și amplasate în sălile care fac legătura între locl unde este amplasat colecția Corneliu Baba și apoi colecția pictorilor moderni români.

Tablourile sunt definite de pluriperspectivare. ”Tema ce caracterizează picturile cele mai recente ale lui Dan Voinea este legată de infinitele posibilități dinamice ale expresivității umane. Chipuri reale și posibile, animale totemice, fațete anticlasice ale portretului capătă contur într-o atmosferă onirică, în care fundalul simplu și intens conține date selective ale unui spațiu cu potential de peisaj. Autorul păstrează și perpetuează în toate seriile picturale misterul ce caracterizează gustul pentru ceva ce nu este încă desăvârșit, nici creat, dar este pe cale să se contureze. Potențialitatea formei este căutată fie prin suprapuneri palimpsestice de expresii, fie prin tușe impulsive, ca directe descărcări de energie vitală.  Această deschidere generoasă către capacitatea modelatoare a ființei creează conexiuni și proiecții posibile, în care scenariul auto-restaurării sau cel al auto-distrugerii devin fațete ale realității iminente. Tușele largi, culorile saturate, detaliile bine gândite și amplasate strategic, creează spații și interspații secvențiale, ca episode onirice ale unei realități narative care este pe cale să se contureze. Interesul lui Voinea penstru procesualitate este conținut în caracterul dinamic al imaginilor create, în care întânim o pluriperspectivare de ordin conceptual și fizic. Pictura lui Dan Voinea este atemporală, gravă, liberă și experimentală.” notează Andreea Foanene, curatoarea expoziției.

Vernisajul va avea loc miercuri de la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă.

LĂSAȚI UN MESAJ