În cel mai inoportun moment, când tot orașul e concentrat pe ceremonia de închidere a capitalei culturale europene, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vizitat alături de umbra sa, Alexandru Rogobete, șantierul de la noua clădire a Spitalului Județean. În condițiile în care partidul care l-a susținut, PSD, a discriminat mereu invesitțiile snaitare din oraș, culminând cu lista spitalelor regionale, reprezentantul Guvernului ne-a promis aparatură imagistică de calitate, laborator de microbiologie, centru pentru atacurile cerebrale și, desigur, Institutul Oncologic, al cărui șantier e departe de a începe.
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” se va aduce un RMN de înaltă performanță, pe lângă aparatele CT și PET-CT noi achiziționate. ”Lucrurile sunt avansate la instalarea celui mai performant RMN din această parte a României. Urmează ca un echipament similar să fie instalat și aici, la Spitalul Județean de Urgență. Cred că aceasta platformă de imagistică, care este din sectorul public și țin să subliniez acest lucru, va îmbunătăți foarte mult accesul la serviciile de sănătate pentru pcienții de diversele categorii, inclusiv pentru pacienții oncologici. Acesta platforră va fi o platformă-suport pentru viitorul Institut Regional de Oncologie”, a spus Rafila.
După spitalul de la Pădurea Verde, el a mers și la Județean, unde sunt cele mai importante șantiere. ”Unul dintre cele mai moderne laboratoare de microbiologie, complet automatizat, va funcționa aici, la Spitalul Județean de Urgență tocmai ca să putem face diagnosticul infecțiilor și controlul emergent al bacteriilor multirezistente. Mai lucrăm și la achiziționarea, într-un timp foarte sccurt la a unei caravane mobile la Timișoara, pentru screeningul canceului de col uterin și canceurlui de sân. Aici avem o foarte bună experiență”, a mai spus ”Moș Crăciun” Rafila.
Promisiunile au continuat. ”Aici la Timișoara va funcționa un centru de stroke (n.r termenul din engleză), de monitorizare a accidentelor vasculare cerebrale. Noi am elaborat, împreună cu Societatea Română de Cardiologie și cea de Neurologie strategia națională pentru bolile cardio și cerebralo-vasculare. Dacă pentru infarctul miocardic acut avem o experiență de zeci de ani, care a salvat mii de vieți în România, același lucru se va întâmpla în perioada imediat următoare, în ceea ce privește accidentul vascular cerebral. Iar unul dintre cele mai performante va fi aici, în Timișoara”, a continuat ministrul.
Deși nu a emis niciodată un punct de vedere la timp când în Județean era criză de materiale din cauza sistemului deficitar de decont cu Casa de Asigurări de Sănătate, directorul Dorel Săndesc vorbește de transparență. ”Era și timpul, cred că mult timp, Timișoara a fost o zonă defavorizată din punct de vedere al infrastructurii sanitare. Nu Spital Regional de urgență, nu Institut Regional de Oncologie, nu Spital Municipal. Ne propunem să transformăm Spitalul Județean într-un spital regional de facto, în competiție cu spitalelel regionale din PNRR. Am discutat de probleme, nu a fost o vizită în care am poleit frumos și am băgat sub preș problemele. Le-am discutat aplicat cu domnul ministru și domnul secrtar de stat. Am arătat problemele de finanțare. De la începutul acestui mandat am mers cu un memoriu tabela la casa de asigurări de sănătate arătând că modul de finanțare condamnă spitalele publice la o criză”, a precizat Săndesc.
În ceea ce privește munca la clădirea ce va adăposti Centrul de Mari Arși, dar și un nou bloc operator, ATI și UPU, Săndesc spune că se lucrează bine. ”Eu sper să reușim ca în 2026 să-l finalizăm. 2025 cât e prevăzut în programul cu Banca Mondială. Este un ritm foarte bun de lucru, suntem foarte mulțumiți. Și astăzi, pe vremea asta erau 60 de oameni pe șantier care lucrau, și nu că vine ministrul Sănătății, nici vorbă. Sunt sigur că vom reuși să respectăm acest termen, care mi s-a părut îngrijorător la început”, a mai spus directorul Județeanului.
La final de an se va inaugura și noua maternitate. ”Luna aceasta va fi recepția construcției. Deja echipamentele se instalează, mobilierul nemedical. Vom face recepția la finalul anului, de Moș Crăciun. La începutul anului viitor se va proceda la mutarea celor două secții, de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie în spital”, a mai aădugat directorul.