DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara va avea un centru de Studii Evreiești și Israeliene, iar directoarea onorifică va fi celebra actriță Maia Morgenstern. Entitatea va promova interferențele dintre cultura românească și cea evreiască.

Centrul eset o inițiativă a profesorilor din cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Centrul va promova proiecte culturale și de cercetare româno-israeliene. De asemenea, se va construi și o bibliotecă de specialitate și se va colaboara cu cei din Comunitatea Evreilor din Timișoara și pretutindeni. De asemenea, se vor organiza expoziții și evenimente legate de cultura evreiască și se vor face schimburi de experiență între comunitățile academice din cele două țări. Maia Morgenstern nu a fost aleasă ca directoarea doar pentru că este celebră, dar și pentru că este Doctor Honoris Causa al UVT.

Inițiativa va semăna cu alte centre de acest tip existente deja în universitățile românești. ”Prin înfiinţarea acestui Centru, Universitatea de Vest se înscrie în alături de celelalte instituţii de educaţie din Consorţiul Universitaria (din care mai fac parte Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, Universitatea «Babeș Bolyai» din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București), care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Îi mulțumim doamnei Maia Morgenstern pentru că s-a alăturat inițiativei noastre academice, girând lansarea acestui Centru sub cele mai bune auspicii, în calitate de director onorific”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Unul dintre fondatorii centruluie ste Silviu Rogobete. ”Cultura și civilizația iudaică fundamentează cultura universală. Omenirea ar fi de neconceput fără «Cele 10 porunci» și tot de neconceput este un așezământ academic serios fără un centru de studii evreiești. Mă bucur că demersul nostru a fost acceptat cu generozitate în cadrul Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării și al Universității de Vest”, a declarat Rogobete.

Centrul va funcționa în cadrul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. ”Fără contribuția unor personalități ca Moses Gaster (folclor), Lazăr Șăineanu (lingvistică și folclor), F. Brunea-Fox (jurnalism), Anavi Adam (literatură), Ioan Holender (management cultural), bogăția și locul culturii române în lume ar fi de neînțeles”, spune profesorul Marcel Tolcea, cadru didactic la Jurnalism.

LĂSAȚI UN MESAJ