De miercuri începe a XI-a ediție a Festivalului „Ceau, Cinema!”, o adevărată tradiție de iulie a Timișoarei. În acest an se vor putea vedea peste 40 de filme, se vor organzia trei expoziții, un atelier, dar și dezbateri.
Filmele vor fi proiectate la Cinema Timiş, Cinema Victoria, Grădina de Vară Capitol, Piaţa Traian şi Faber. Festivalul are loc în perioada 17-19 iulie. Deschdierea va fi mâin seară, la Cinema Timiș, cu cu filmul francez “Extrasezon” (2023, r. Stéphane Brizé), o poveste de iubire care îi are în rolurile principale pe Guillaume Canet şi Alba Rohrwacher. Se vor proiecte și șase filme franceze noi, cu tot cu cel de deschidere așa cum festivalul promovează an de an, plus: „Imperiul” (2024, r. Bruno Dumont), câştigător în acest an al Premiului Juriului la Festivalul de la Berlin, şi cele mai recente trei titluri ale nonconformistului regizor Quentin Dupieux: „Al doilea act” (2024), care a deschis Festivalul de la Cannes, „Yannick” (2023) şi „Daaaaaali!” (2023).
Se vor proiecte șit rei filme ale regizoarei premiate de festival, Judith Elek: „Doamna din Constantinopol” (1969), „Poate mâine” (1980) şi „Ziua Mariei” (1984), trei dintre cele mai cunoscute filme ale sale, prezentate la festivalurile de la Cannes, Locarno sau Rotterdam şi proiectate în versiuni restaurate. În competiție la fesstival sunt șase filme europene: „Lecţiile Blagăi” (2023, r. Stephan Komandarev), „Ivo” (2024, r. Eva Trobisch), „Soldatul care dispare” (r. Dani Rosenberg), „O altă viaţă decât a mea” (2023, r. Małgorzata Szumowska şi Michał Englert), „Clasa muncitoare merge în Iad” (r. Mladen Djordjevic) şi „Rana îndoielii” (2023, r. Selman Nacar).
Nu vor lipsi proiecțiile speciale: filmul românesc “Săptămâna Mare” (2024), proiectat în prezenţa regizorului Andrei Cohn, o comedie din Muntenegru, “Noi să fim fericiţi” (2023, r. Ivan Marinovic), două capodopere clasice, în versiuni restaurate: “Urechea” (1970), de Karel Kachyňa, şi “Sacrificiul” (1986), de Andrei Tarkovski, un film cult recent, “Parazit” (2019, r. Bong Joon-Ho), şi debutul românesc “Horia” (2023, r. Ana-Maria Comănescu), prezentat în variantă accesibilizată pentru persoane nevăzătoare.
Nu lipsește nici secțiunea ”Filme bănățene”, documentarele “Apă şi talpă” (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, şi “Un mal rebel”, de Bogdan Puşlenghea, filmul de ficţiune “Clara” (2023), de Sabin Dorohoi, prezentat în premieră în România, şi opt scurtmetraje. Proiecţiile vor fi urmate de discuţii cu echipele filmelor. Secţiunea Doc-minică va avea filme premiate la Berlin: “Favoriten” (2024), al cunoscutei cineaste austriece Ruth Beckermann, şi “Interceptat” (2024), realizat de regizoarea ucraieană Oksana Karpovych.
Vor fi filme proiectate gratis în Piața Traian. Secțiunea Ceau, Junior! cu filme de animație și atelierul de creație ”Timișoara la cutie”. Vor fi ți trei expoziții: una cu picturi despre casele din filme celebre, al Cinema Timiș, expoziția de afișe de film ”Secvențe” de la Casa artelor și expoziția interactivă ”Ceau, Cinema!, pe numărate” realizaăt de trei studenți. Criticul Victor Morozov va face un atelier de analiză de filme cu 11 tineri selecțați deja din Timișoara.
Festivalul e în acest an partener cu festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii.